Events

De Jonge maakt zich zorgen over de festivalzomer

Afgelopen weekend was een bijzonder moment voor festivalliefhebbers: voor het eerst in anderhalf jaar tijd konden er weer grote festivals plaatsvinden. Ook voor de komende weken staan er veel evenementen op de planning. De vraag is echter of dat zo blijft nu de besmettingsgraad van de deltavariant oploopt. Demissionair minister Hugo de Jonge maakt zich zorgen.

Deltavariant
Tot nu toe zijn er in Nederland ongeveer 16,5 miljoen prikken gezet, waardoor het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd enorm is gedaald. De helft van de besmettingen komt momenteel door de besmettelijkere deltavariant.

De opname van de deltavariant leidt in Nederland nog niet tot een toename van de ziekenhuisopnames, maar De Jonge maakt zich wel zorgen over de komende periode en het gevolg voor festivals. “Het zou best kunnen dat de besmettingsgraad weer iets gaat oplopen. Ik kan er niet relaxt over gaan doen als dit betekent dat het daardoor niet meer veilig is om een festival te organiseren”, aldus de minister in Nieuwsuur.

Festivals
Festivals doen er alles aan om veilig door te kunnen gaan. Zo kom je enkel binnen met een negatieve testuitslag of een bewijs van vaccinatie. Een negatief testresultaat is maximaal 40 uur geldig. Bij meerdaagse festivals zou je jezelf meerdere keren moeten laten testen en is het dus belangrijk dat er een professionele testlocatie op het terrein is. Terwijl de eerste meerdaagse evenementen al over 3,5 week aanvangen, is het voor organisatoren nog onduidelijk hoe ze dit precies moeten regelen.

Het is momenteel de vraag of de dagelijkse check ook een test moet zijn. “Als je op een festival bent, moet je ervan uit kunnen gaan dat je veilig bent. En dat betekent dat we bij meerdaagse evenementen moeten kijken hoelang zo’n negatieve testuitslag voldoende zeggingskracht heeft om zeker te weten dat mensen daar niet besmettelijk zijn.”

De Jonge heeft er vertrouwen in dat festivals momenteel verantwoord plaats kunnen vinden. Wel benadrukt hij dat grote evenementen ‘niet meer veilig te organiseren zijn als het aantal coronabesmettingen te ver oploopt’. Laten we hopen dat we de deltavariant onder controle weten te houden.