Events

Kabinet overweegt festivals af te blazen en clubs te sluiten

Het aantal coronabesmettingen loopt op. Afgelopen week werden gemiddeld 2308 positieve testen per dag geregistreerd. Dat is maar liefst 277% meer dan de zeven dagen daarvoor. Als door het oplopende aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn, overweegt het kabinet om meerdaagse festivals af te blazen en clubs te sluiten.

Het uitgaansgedrag van jongeren is de voornaamste reden dat het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd weer oploopt. In cafés en clubs hoef je sinds 26 juni geen afstand meer te houden, indien je volledig gevaccineerd bent of negatief getest. Ook festivals mogen weer plaatsvinden.

Het testen voor toegang blijkt echter verre van waterdicht te zijn. Jongeren gebruiken elkaars QR-codes en openen nooduitgangen om vrienden binnen te laten. Ook de opmars van de meer besmettelijke deltavariant draagt bij aan de stijging. 6% van alle positieve testen afgelopen week werd afgenomen bij mensen tussen de 15 en 29 jaar.

Het kabinet heeft een spoedadvies aangevraagd bij het Outbreak Management Team (OMT). Het besluit van de verantwoordelijke ministers wordt morgenochtend verwacht.