Events

Kabinet zet streep door grootschalige festivals

Het demissionaire kabinet heeft zojuist nieuwe maatregelen aangekondigd om het groeiende aantal coronabesmettingen te stoppen. Zo zijn meerdaagse festivals voorlopig verboden. Eendaagse evenementen zijn wel toegestaan, mits iedereen een vaste zitplaats op 1,5 meter van elkaar heeft.

Ook het aantal bezoekers wordt ingeperkt: voor buitenevenementen wordt dat twee derde van de totale capaciteit. Toegangstesten mogen alleen nog worden gebruikt voor evenementen waarbij mensen een vaste zitplaats hebben. De testen zijn niet meer 40, maar 24 uur geldig.

Festivalorganisatoren
De nieuwe regels komen hard aan bij festivalorganisatoren. Hoewel eendaagse festivals officieel gezien nog zijn toegestaan, zullen veel events toch worden afgelast. Volgens organisatoren is het onmogelijk om grote festivals te organiseren met vaste zitplaatsen. Daar komt bij dat het aantal bezoekers is ingeperkt, waardoor doorgang sowieso al niet meer rendabel zou zijn.

Lowlands
Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is woedend. “Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit.” Van Eerdenburg zegt dat de nieuwe maatregelen veel schade opleveren, aangezien de opbouw al is begonnen. “En de Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds. Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig.”

ID&T
“Dit is een klap in ons gezicht”, aldus Ritty van Straalen van ID&T, dat onder andere Milkshake en Mysteryland organiseert. “Wij willen feesten organiseren waarbij veiligheid op de eerste plaats staat, maar de overheid heeft er maling aan.”

14 augustus
De nieuwe coronamaatregelen gelden tot 14 augustus. Op 13 augustus bekijkt het kabinet of de maatregelen versoepeld kunnen worden.