Events

Bijna 1000 coronabesmettingen bij Verknipt festival

De nieuwe varianten van het coronavirus lijken een stuk besmettelijker dan gedacht. Waar festivals begin deze maand nog als veilig werden gezien omdat ze grotendeels buiten plaatsvinden, wordt nu pijnlijk duidelijk dat dit niet het geval is. Op het Utrechtse festival Verknipt, dat werd bezocht door zo’n 10.000 bezoekers, zijn maar liefst 900 bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. Dat is bijna 10% van alle bezoekers.

Verknipt was een van de eerste grote festivals die plaatsvond na de lockdown. Het event werd gehouden in Utrecht bij plas Strijkviertel. Alle bezoekers moesten zich verplicht testen, maar toch ging het mis. Op de eerste dag van het feest raakten minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. De GGD verwacht dat deze aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Dat een festival in de buitenlucht voor zo’n grote brandhaard kan zorgen, is geen goed nieuws voor de festivalzomer. Het demissionaire kabinet heeft afgelopen vrijdag al nieuwe maatregelen aangekondigd. Meerdaagse festivals zijn voorlopig verboden. Voor eendaagse festivals gelden zeer strenge regels, waardoor de meeste daarvan ook niet door kunnen gaan. De nieuwe coronamaatregelen gelden tot in ieder geval 14 augustus.