Culture

Touren met de band? Zo pak je dat aan!

Met de hele band in een bus of auto touren: hoe doe je dat deze zomer zo relaxed mogelijk? Het is niet altijd makkelijk om als sardientjes in een blik on the road te zijn. Maar gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om de ritten zo gezellig én veilig mogelijk te maken. Daarom geven we een paar handige tips. Ook leggen wij uit wanneer het slim is om je autoverzekering aan te passen.

Regel pechhulp
Met de juiste verzekering voor je auto kun je op een hoop onnodige kosten besparen. Neem voordat je gaat touren daarom eens goed de dekking van je autoverzekering onder de loep. Pechhulp is eigenlijk een must. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je met pech langs de weg komt te staan, een paar uur voordat je moet spelen. Zorg daarom dat je aanvullend verzekerd bent voor pechhulp in Nederland (en daarbuiten, als je in het buitenland gaat optreden).

Verzeker je instrumenten en apparatuur
Het is verstandig om je bagage goed te verzekeren. Al die instrumenten en apparatuur kosten immers heel wat zuurverdiende spaarcenten. Met een aanvulling op je inboedelverzekering, de kostbaarhedenverzekering, zijn ook deze waardevolle spullen wereldwijd verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging.

Pak alle spullen slim in
Denk ook aan de manier waarop je al die zware spullen inpakt. Het is natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurt. Bagage die los ligt kan namelijk gaan verschuiven en bij een noodstop kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Zo kunnen jij en/of je bandleden in zo’n geval ernstig gewond raken als er opeens een speaker of een ander apparaat door het busje vliegt.

Dit kun je voorkomen door alle tassen, kisten en apparatuur zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te plaatsen. De spullen gaan hierdoor minder snel schuiven. Plaats alle zware spullen zoveel mogelijk onderop en lichte spullen bovenop. Zorg ook dat de gear niet boven de rugleuning van de achterbank uitsteekt.

Rustig aan met de airco
Wanneer de zomerse hitte toeslaat, kan het heel verleidelijk zijn om de airco goed koud te zetten. Maar pas hiermee op: want als het temperatuurverschil binnen te groot is, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals verkoudheid en keelpijn. Niet handig als je straks nog moet knallen op het podium. Zet de temperatuur van de airconditioning daarom maximaal zes graden lager dan de buitentemperatuur. Zo hou je een droge keel buiten de (auto)deur.