Stuff

TikTok krijgt boete om schenden privacy Nederlandse kinderen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft TikTok een boete van 750.000 euro opgelegd. De populaire videoapp zou de privacy van jonge kinderen hebben geschonden door hen bij het installeren van de app de privacyverklaring alleen in het Engels te tonen, aldus de toezichthouder. De overtreding gaat over de periode mei 2018 tot juli 2020. Daarna is de verklaring aangepast.

Bezwaar
Volgens de AP moet het voor gebruikers altijd duidelijk zijn wat er met hun persoonlijke data gebeurt. TikTok is het daar niet mee eens en heeft dan ook bezwaar gemaakt tegen de boete.

Schadeclaims
TikTok ligt al langer onder vuur als het gaat over de bescherming van kinderen. Vorige maand stuurden de Consumentenbond en stichting Take Back Your Privacy een claim van 1,5 miljard euro naar het bedrijf. Volgens de twee partijen verzamelt en verhandelt de app op onrechtmatige wijze gegevens van kinderen. TikTok zou de kinderen daarom een schadevergoeding moeten betalen.

Ook in andere landen kreeg TikTok al boetes opgelegd. In Zuid-Korea kreeg het bedrijf vorig jaar een boete van omgerekend 135.400 euro. Dit jaar trof TikTok een schikking van in totaal 92 miljoen dollar omdat het bedrijf zonder toestemming data van Amerikaanse gebruikers had verzameld.