Culture

Broers gaan op zoek naar de identiteit van Killer Kamal

In de nieuwe VPRO Dorst-documentaire Making a Mocro gaan Mo Jouhri (28) en zijn broertje Ayoub (16) op zoek naar de identiteit van de geheimzinnige en controversiële rapper Killer Kamal. De zoektocht brengt hen niet alleen een ontluisterende onthulling, maar vooral inzicht in wat het betekent om Mocro te zijn in Nederland.

Killer Kamal
Rapper Killer Kamal verscheen in 2008 voor het eerst solo met zijn videoclips op YouTube. Daarvoor was hij lid van de controversiële rapgroep Youssef & Kamal. Hij werd landelijk bekend met nummers waarin enkele bekende Nederlanders, zoals Geert Wilders, hevig werden bekritiseerd en soms zelfs bedreigd. Omdat hij altijd gecensureerd of met bivakmuts in beeld wordt gebracht, bestaat er twijfel over de ware identiteit van de rapper.

Killer Kamal vertolkt deskundig het stereotype beeld dat er in Nederland bestaat van Marokkaanse jongeren en werd met zijn harde, satirische en kritische teksten een symbool voor ongehoorde jongeren in Nederland. Toch heeft programmamaker Mo Jouhri hier geen goed gevoel bij. Wat voor rol spelen types als Killer Kamal in de vooroordelen die er over Marokkanen bestaan?

Mo besluit het met zijn broer Ayoub uit te zoeken. Ze volgen vanuit een veredelde garage (doodlopende) clues, onderzoeken de complottheorieën op YouTube, verzamelen bewijsmateriaal en spreken onder anderen met rapper Negativ (Maurits Delchot), FunX presentator Ouassima Tajmout, muziekwetenschapper Aafje de Roest en beginnende hiphop-artiest Zaksey. Zo komen ze samen steeds dichterbij de identiteit van Killer Kamal en vooral die van henzelf.

Making a Mocro is een idee van Mo Jouhri dat hij ontwikkelde binnen de VPRO Dorst Pitch. De Pitch is een leerschool bij de VPRO waar jong talent wordt uitgedaagd om een programma-idee te ontwikkelen.