Culture

Waarom een koptelefoon je eenzaam kan maken

40% van de jongeren luistert in het openbaar naar muziek om gesprekken met anderen te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van Jabra. Door een koptelefoon te dragen kun je je makkelijk afsluiten van de buitenwereld. Hier is op zich niks mis mee. “Maar wie elke dag een koptelefoon draagt kan vereenzamen”, zo waarschuwen de onderzoekers.

Isoleren
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld 58 minuten per dag in het openbaar naar muziek luisteren. Sommigen dragen subtiele draadloze oordopjes, anderen opvallende koptelefoons. 38% gebruikt een koptelefoon met de intentie om gesprekken te vermijden, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in de sportschool. En dat kan voor eenzaamheid zorgen.

“Het was voor de corona-uitbraak al duidelijk dat we in de eeuw van de eenzaamheid leven. We leven in digitale bubbels, met een koptelefoon op ons hoofd en onze blik op een schermpje”, aldus de Britse hoogleraar Noreena Hertz. “Eenzaamheid richt evenveel schade aan onze gezondheid aan als het roken van 15 sigaretten per dag. Om dat te bestrijden is het cruciaal om jezelf open te stellen voor contact met anderen. Onderzoek wijst uit dat een uitwisseling van slechts een halve minuut met een onbekende je al significant minder eenzaam kan doen voelen.”

Het zich bewust isoleren door middel van een koptelefoon en zo je sociale contacten reduceren is voor de onderzoekers reden tot bezorgdheid. Zij zeggen dat het prima is om lekker van je muziek te genieten, maar ze roepen op om minstens één dag per week je koptelefoon links te laten liggen. “Het zal je verbazen waar een klein gesprek met een vreemde soms tot kan leiden. Misschien zit de ware wel tegenover je in de trein. En op de momenten dat je lekker van je muziek geniet, kies dan ook voor hoge kwaliteit zodat je écht kunt genieten van je favoriete nummers.”

Goede koptelefoon
Veel jongeren lopen met matige oordopjes rond, omdat ze denken dat een goede koptelefoon ook gelijk veel geld kost. Niets is minder waar. Je hebt tegenwoordig veel merken die kwaliteit aanbieden voor een betaalbaar bedrag. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse bedrijf Rolfstone, dat rechtstreeks betrokken is bij de productie en daardoor de prijs laag kan houden.

Waarom het zo belangrijk is om voor kwaliteit te kiezen? Er zijn eigenlijk meerdere redenen. Allereerst wil je natuurlijk optimaal van je muziek kunnen genieten. Koptelefoons van hoge kwaliteit geven een rijker geluid, waardoor je de muziek hoort zoals het bedoeld is.

Veel koptelefoons zijn tegenwoordig draadloos. Waar koptelefoons van lage kwaliteit snel leeg zijn, hebben hoogwaardige headphones soms wel een batterijduur van maar liefst 70 uur. Zo zit je nooit zonder muziek op de momenten dat je er behoefte aan hebt.

En mocht je toch even de behoefte hebben om je af te schermen van de buitenwereld, dan beschikken goede koptelefoons vaak over noise cancelling. Omgevingsgeluid, van bijvoorbeeld de andere mensen in de trein, wordt weggefilterd, zodat je het geluid van je koptelefoon beter hoort en je het volume niet hoog hoeft te zetten. En dat is ook nog eens beter voor je oren.