Stuff

Wat tulpkabels zijn en waar je ze voor kunt gebruiken

Kabels zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Daarbij komt dat je ze ook nog eens voor talloze doeleinden kunt gebruiken. Zo wordt een HDMI-kabel bijvoorbeeld gebruikt om jouw televisie te verbinden met de digitale tv-ontvanger. Maar hoe zit het eigenlijk met tulpstekkers? Ondanks dat veel mensen wel eens gehoord hebben van deze kabel, weet lang niet iedereen waar hij voor gebruikt wordt. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen wij jou namelijk precies waar tulpkabels voor worden gebruikt.

Hoe ziet een tulpstekker eruit?
Ondanks dat een tulpkabel een van de meest voorkomende aansluitingen op audio- en tv-apparaten is, weet niet iedereen precies hoe deze kabel eruitziet. Daarom gaan we eerst kort in op de uitstraling van deze stekker voordat we kijken waar hij voor gebruikt wordt. Een tulpstekker heeft twee ronde uiteinden die voorzien zijn van een uitstekend staafje. De connectoren, zoals de uiteinden van een tulpstekker ook wel genoemd worden, hebben een rode en witte kleur. Beide uiteinden van de kabel hebben één rode en één witte connector.

Dankzij de kleuren van de connectoren is het niet bepaald lastig om audio- en/of tv-apparaten op elkaar aan te sluiten. Apparaten met een tulp-ingang hebben namelijk een rode en witte ingang. Je steekt de witte connector in de witte ingang en de rode connector in de rode ingang. Zorg ervoor dat je de kabels goed aandrukt, zodat ze altijd goed in het apparaat zitten. Als dit niet het geval is, kan dit het gebruik van een audio- en/of televisie apparaat negatief beïnvloeden.

Versterkers en receivers
Nu je weet wat tulpstekkers zijn en hoe je ze aansluit, gaan we in op het gebruik ervan. Een tulp kabel kun je vandaag de dag voor verschillende doeleinden gebruiken. In huis wordt zo’n stekker vaak gebruikt om audio apparaten met de televisie te verbinden, zoals versterkers en receivers. Een groot deel van deze audioapparaten is voorzien van een tulp-ingang. Als jouw televisie eveneens over tulp-ingangen beschikt, verbind je de twee apparaten middels een tulp-stekker met elkaar.

Heeft het ene apparaat een tulp-aansluiting, maar de andere niet? Denk dan niet dat het onmogelijk is om beide apparaten met elkaar te verbinden. Nee, want je kunt bijvoorbeeld ook een optische kabel gebruiken. Als dit ook niet werkt, biedt een verloopstekker mogelijk uitkomst. Zo’n stekker heeft twee verschillende uiteinden, waardoor je apparaten met andere ingangen toch met elkaar kunt verbinden. Schaf daarom nooit direct een nieuw apparaat aan, maar kijk eerst of een optische kabel of verloopstekker uitkomst biedt. Zo’n kabel is namelijk aanzienlijk goedkoper dan een nieuw apparaat.

In de auto
Sommige mensen denken dat tulpstekkers alleen in huis gebruikt worden. Hier komen we ze inderdaad vaak tegen, maar ook buitenshuis worden tulpstekkers regelmatig gebruikt. Je kunt zo’n stekker bijvoorbeeld ook tegenkomen in auto’s. Net als in huis worden ze ook in de auto gebruikt om een apparaat te verbinden met de audioaansluiting. Rijd je in een relatief nieuwe auto? Dan is de kans klein dat je een tulp-aansluiting tegenkomt. Dergelijke auto’s hebben vaak bluetooth of zijn voorzien van een AUX-aansluiting.

In de wat oudere auto’s is het goed mogelijk dat je nog een tulp-aansluiting tegenkomt. Dankzij deze aansluiting kun je bijvoorbeeld een audioapparaat verbinden met de audio-installatie van jouw auto, zoals jouw telefoon. Wil je hier een tulpstekker voor gebruiken? Dan moet jouw telefoon voorzien zijn van tulp-ingangen. Is dit niet het geval? Dan biedt een tulp naar AUX kabel mogelijk uitkomst.