News

8 doden en honderden gewonden bij show Travis Scott

Bij een show van Travis Scott zijn vannacht acht doden en honderden gewonden gevallen. Het incident gebeurde rond 21:00 lokale tijd op Astroworld Festival, het eigen festival van de Amerikaanse rapper. “Het ging allemaal heel snel”, aldus politieofficier Larry Satterwhite. “Ineens lagen er overal mensen op de grond, met een hartstilstand of andere medische problemen.”

Gedrang
Volgens de brandweer vielen de slachtoffers toen de mensenmassa bij het podium probeerde te komen tijdens het optreden van Travis Scott. Door het massale gedrang raakten mensen in paniek en liep de situatie compleet uit de hand. Bezoekers vielen om en raakten bewusteloos. Hulpverleners konden door de chaos de slachtoffers niet bereiken. Op social media zijn zelfs beelden te zien van ambulances waar mensen op staan te dansen.

Ook circuleren er beelden waarop aanwezigen worden gereanimeerd terwijl de show nog bezig is. Op andere beelden is te zien dat Travis Scott de ambulances op het veld opmerkt, maar hij toch zijn optreden voortzet en zelfs oproept tot moshpits. Bezoekers vragen om hulp bij crewleden, maar zelfs dan gebeurt er niks.

Vernielingen
Het festival, waarbij 50.000 mensen aanwezig waren, verliep al de hele dag onrustig. Om 14:00 vernielden honderden mensen de VIP-ingang. Bezoekers werden vertrapt en er vonden meerdere aanhoudingen plaats.

Slachtoffers
Op dit moment worden er nog veel bezoekers vermist. Voor familieleden van vermiste personen hebben de hulpdiensten een speciaal centrum opgezet. In een hotel kunnen ze terecht voor informatie. De slachtoffers zijn ook nog niet allemaal geïdentificeerd. Het jongste dodelijke slachtoffer zou 10 jaar oud zijn geweest.

Astroworld
Astroworld is het eigen festival van Travis Scott. Het evenement, dat dezelfde naam draagt als zijn derde album, wordt sinds 2018 gehouden in zijn thuisstad Houston (Texas).

Update: reactie Travis Scott
Travis Scott heeft inmiddels gereageerd op het drama dat heeft plaatsgevonden. Hij zegt kapot te zijn van wat gisternacht is gebeurd. “Mijn gedachten zijn bij de families van de slachtoffers en alle andere mensen die hier de gevolgen van voelen”, aldus de rapper. “Ik wil de bewoners van Houston helpen om de getroffen families te steunen.”