News

Travis Scott-fan: ‘Ik probeerde de chaos te stoppen, maar werd genegeerd’

Afgelopen weekend ging het helemaal mis op het Astroworld-festival in Houston. Acht bezoekers kwamen om het leven en honderden raakten gewond toen er in het publiek massaal gedrang ontstond. Seanna McCarty was een van de aanwezigen. Haar pogingen om alarm te slaan werden op video vastgelegd. “Ik probeerde de chaos te stoppen, maar werd genegeerd.”

Gedrang
McCarty was samen met een vriendin aanwezig. Ze wilden zo dicht mogelijk bij het podium staan en konden een plekje vinden aan zijkant bij een loopbrug. “Elke centimeter werd opgevuld. Waar je voeten stonden, was waar ze bleven”, vertelt de studente. “We hebben twee uur zo gestaan. Daarna begon het optreden van Travis Scott. Al binnen de eerste 30 seconden werden er mensen verdrongen.”

“Mijn vriendin kreeg moeite met ademen en vertelde mij dat ze uit de mensenmassa wilde. We hebben het geprobeerd, maar we zaten helemaal vast.”

Gevangen in de menigte, voelde McCarty steeds meer druk op haar lichaam. “Als je je armen in de lucht had, kon je ze zelfs niet meer naar beneden krijgen. Zo dicht zaten we op elkaar gedrukt.”

Mensen begonnen te stikken en te vechten voor hun leven. “Het werd steeds gewelddadiger, dus we besloten om om hulp te gaan schreeuwen. Dichtbij stonden beveiligers, maar we konden hun aandacht niet trekken. Meer mensen gingen schreeuwen en sommigen vielen bewusteloos neer op de grond.”

Door de harde muziek hadden beveiligers nog steeds niet door wat er gebeurde. “Honderden mensen scheurden hun stembanden uit elkaar, maar we werden niet gehoord.”

Steeds meer mensen vielen neer op de grond. “Het was alsof je een jenga-toren zag omvallen. Persoon na persoon werd naar beneden gezogen. Je kon niet raden uit welke richting de duw van honderden mensen zou komen. Je was overgeleverd aan de golf. Ik begon me op dat moment te realiseren dat er een manier is om te sterven waarvan niet veel mensen weten dat het bestaat: vertrapt worden.”

“Er was een vloer van lichamen. Onder mij lag een man. Ik probeerde een schild te vormen. Het leek of hij naar mij glimlachte. Ik werd door de massa opzij geduwd. Toen ik omkeek, zag ik alleen maar voeten op de plek waar zijn lichaam net lag. Het brak mijn hart dat ik niet kon helpen.”

Cameraman
Na veel geduw, baande McCarty zich op de een of andere manier een weg naar achteren, waar iemand haar over een hek trok. “Er stonden daar mensen te feesten alsof er niets aan de hand was, terwijl een paar meter verderop de vloer bezaaid was met lichamen.”

McCarty zag een cameraman staan op een verhoging en klom de ladder op om hem te vertellen wat er gaande was. “Ik werd genegeerd, dus duwde ik zijn camera naar een van de menselijke sinkholes. Een beveiliger kwam naar het platform en greep mijn arm. Hij zei dat hij mij naar beneden zou duwen als ik niet zelf zou gaan.”

“Ik kon geniet geloven wat er gebeurde. Hier waren twee mensen die echt iets konden doen, maar ze deden niets en werden zelfs boos. Ook mensen uit de menigte begonnen te schreeuwen dat ik weg moest gaan.”

EHBO’ers
McCarty ging onder het platform zitten en belde het alarmnummer. Twee EHBO’ers in rode shirts liepen voorbij. Ze smeekte hen om hulp. “Ze zeiden dat ze de menigte in waren gegaan op zoek naar gewonden, maar niets konden vinden. Ik wees waar ze moesten zijn. Ze klommen over de hekken en gingen opnieuw het veld op. Deze hulpverleners waren de enigen die echt hun best deden.”

De beelden van Seanna McCarty gaan inmiddels viral op alle social media platformen. Veel mensen zien de studente als held. Hoe het met de man is afgelopen die glimlachend op de grond lag, is niet bekend.