Stuff

Waar je op moet letten bij het kiezen van een rijschool

Met rijlessen leg je de basis voor een veilig leven op de weg. Wil je je rijbewijs gaan halen, dan is het dus heel belangrijk om een goede rijschool te kiezen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een rijschool? Wij geven je vandaag vijf belangrijke tips.

Goedkoop is soms duurkoop
Veel rijscholen adverteren met aantrekkelijke tarieven. Dit kan echter een vertekend beeld geven. Wellicht heb je bij de ‘goedkope’ rijschool A 40 rijlessen nodig en bij de ‘dure’ rijschool B slechts 30, waardoor goedkoop alsnog duurkoop wordt. Ook kan het zijn dat je instructeur door de lage lesprijzen extreem lange dagen maakt, waardoor je als leerling niet de aandacht krijgt die je verdient. Staar je dus niet blind op tarieven, maar kijk vooral naar de kwaliteit van de rijschool.

Kies voor kwaliteit
Maar hoe herken je een goede rijschool? Een goede rijschool werkt met een duidelijk traject, heeft een protocol voor lessen die uitvallen en werkt met instructeurs die een WRM-pas bezitten. Het CBR wijst daarnaast op het belang van de drie brancheorganisaties VRB, FAM en Bovag. Rijscholen die bij deze organisaties zijn aangesloten moeten aan extra eisen voldoen.

Vraag om een vaste instructeur
Voordat je voor een rijschool kiest is het goed om te informeren naar de manier van werken. Een belangrijke vraag die je kunt stellen is of je een vaste instructeur krijgt. Wanneer je telkens dezelfde instructeur hebt, zal deze snel doorkrijgen wat voor jou werkt en aan welke punten extra aandacht moeten worden besteed. Check ook of de instructeur bijvoorbeeld kan omgaan met faalangst, ADHD of autisme.

Kijk naar de lestijden
De lestijden van een rijschool moeten aansluiten op jouw wensen. Als jij bijvoorbeeld overdag studeert of werkt, kun je het beste voor een rijschool kiezen die ook in de avonduren of weekenden werkt. Informeer ook naar de flexibiliteit. Dit kan per rijschool enorm verschillen.

Je op je gemak voelen is essentieel
Om tijdens rijlessen vooruit te gaan is het essentieel dat jij je op je gemak voelt bij de instructeur. Is er geen klik? Vraag dan om een andere instructeur. Heb je last van faalangst en/of rij-angst? Kies dan voor een rijschool die hier diensten voor aanbiedt. Sommige rijscholen hebben hier speciale programma’s voor. Zo kun je bij Intotraffic.nl bijvoorbeeld kiezen voor een speciaal faalangstexamen. Hierdoor is de kans op slagen veel groter.