News

Queen herovert de troon in de Top 2000

Bohemian Rhapsody van Queen is voor de 18e keer de nummer 1 in de NPO Radio 2 Top 2000. Roller Coaster van Danny Vera, dat vorig jaar de aanvoerder van de lijst was, staat nu op de tweede plaats. A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum is op de derde plaats geëindigd. De track staat zo opvallend hoog omdat dit het favoriete nummer was van de doodgeschoten Peter R. de Vries.

“Het blijft indrukwekkend om te zien dat stemmers de Top 2000 aangrijpen om hun gevoelens te uiten. Luisteraars gedenken Peter R. de Vries met hun keuze voor A Whiter Shade Of Pale. De Top 2000 is ook deze keer tot in de hoogste regionen een weerspiegeling van de actualiteit van het afgelopen jaar”, aldus zendermanager Peter de Vries.

De top 10 van de Top 2000
1. Queen – Bohemian Rhapsody
2. Danny Vera – Roller Coaster
3. Procol Harum – A Whiter Shade Of Pale
4. Eagles – Hotel California
5. Billy Joel – Piano Man
6. Golden Earring – Radar Love
7. Led Zeppelin – Stairway To Heaven
8. Metallica – Nothing Else Matters
9. Pearl Jam – Black
10. Boudewijn de Groot – Avond

De volledige Top 2000 wordt donderdag 16 december tussen 12:00 en 14:00 uur onthuld op NPO Radio 2. De uitzending van de lijst begint op zaterdag 25 december om 00:00 uur. Traditiegetrouw wordt de nummer 1 op oudejaarsdag vlak voor de jaarwisseling gedraaid.




Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody is misschien wel het bekendste nummer ooit. De zes minuten durende hit werd in 1975 uitgebracht en zit vol muzikale uitersten, waaronder hardrock en opera. Wie op een goede muziekinstalie luistert, van bijvoorbeeld Platendraaier.nl, zal bij elke luisterbeurt nieuwe dingen horen. Maar waar gaat Bohemian Rhapsody eigenlijk over?

Freddie Mercury schreef Bohemian Rhapsody als onderdeel van de lp A Night at the Opera. Het nummer bestaat uit zes delen met verschillende muziekstijlen. Door het terugkerende thema vormt het toch een geheel. Dit terwijl er vrijwel geen zinnen worden herhaald en er ook geen refrein is.

Freddie Mercury heeft nooit veel losgelaten over zijn inspiratie voor het nummer. Muziekkenners denken dat Goethes werk Faust een bron van inspiratie was. De tekst bevat namelijk veel filosofische elementen. Meteen in de intro wordt de vraag gesteld of het leven zoals wij dat ervaren echt is (Is this the real life? Is this just fantasy?). Daarna wordt geconcludeerd dat er aan de realiteit geen ontsnappen mogelijk is.

Vervolgens is de zin ‘mama just killed a man’ te horen. Vaak wordt gedacht aan moord, maar deze zin gaat eigenlijk over moord op zijn ‘oude ik’. De zanger gaat een nieuw leven leiden, waarin religie een rol speelt.

Het operadeel bevat dan ook veel religieuze verwijzingen. Ook wordt de 16-eeuwse geleerde Galileo Galilei aangeroepen, die door de kerk werd vervolgd. Aan het einde wordt meerdere malen de zin ‘nothing really matters’ herhaald. De zanger wil dat zijn geweten stil wordt.