Food

Hertog Jan Grand Prestige verkozen tot beste bier van 2021

Hertog Jan Grand Prestige is voor het tweede achtereenvolgende jaar op nummer 1 geëindigd in de Bierista Bier Top 100. Bierliefhebbers konden de afgelopen tijd een lijst invullen met hun tien favoriete bieren. Met een overtuigende voorsprong werd Grand Prestige als winnaar gekozen, gevolgd door Tripel Karmeliet en Westvleteren 12.

De Bierista Bier Top 100 is een bonte lijst van brouwerijen uit binnen- en buitenland. “Het aandeel Nederlandse en Belgische brouwerijen is erg groot”, aldus Maurice Buijs van Bierista. “Opvallend is het aantal bieren met een hoog alcoholpercentage. In de Top 10 is het trappistenbier Orval met een alcoholpercentage van 6,2 het lichtste bier. Dit is opvallend omdat de trend juist richting alcoholvrij en alcoholarm gaat. Blijkbaar drinken we – als we echt willen genieten – toch nog altijd bier met alcohol.”

In de lijst staan dit jaar opvallend veel trappistenbieren. “Het zijn smaakvolle bieren met een hoge, constante kwaliteit.” Ook staan er in de top 100 veel bieren van jonge craftbierbrouwerijen. De Haarlemse brouwerij Jopen en Uiltje Brewing Company zijn sprekende voorbeelden.