Culture

Lockdowns leveren studenten blijvende psychische schade op

Lockdowns zijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Jongeren kunnen er blijven psychische klachten aan overhouden als ze alsmaar thuis zitten. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie roept daarom op de deuren van MBO, HBO en universiteit zo snel mogelijk weer te openen.

“De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek”, aldus Elnathan Prinsen, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, vandaag in Trouw. Hij schreef een brandbrief aan het Outbreak Management team (OMT) en het kabinet.

In de brief schrijft Prinsen dat steeds meer studenten kampen met angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid. Ondertussen melden onderwijsinstellingen dat de vraag naar studentenpsychologen de afgelopen maanden flink is toegenomen. Wie hulp nodig heeft moet soms wel een maand wachten. Een daaropvolgende doorverwijzing naar een ggz-psycholoog betekent vaak zelfs een wachttijd van enkele maanden. “Dit zijn serieuze problemen.”

“De gemiddelde leeftijd waarop een psychische stoornis begint is rond de 18 jaar en dat is precies de fase waarin leerlingen op mbo, hbo en universiteit zich bevinden.” Hij pleit er daarom voor dat het kabinet minder naar de OMT-adviezen luistert en meer de belangen van jongeren in acht neemt. “Onderwijs is een grondrecht, maar ons onderwijs verkeert al twee jaar in een crisis door de lockdowns.”