Culture

Aantal zelfdodingen onder jongeren stijgt met 15%

Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, lag in 2021 maar liefst 15% hoger dan in voorgaande jaren. Vooral onder mannen tussen de 20 en 30 jaar is het aantal suïcides toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS). De coronamaatregelen zijn volgens de commissie mogelijk van invloed geweest op de toename.

Gemiddeld overlijden er iets meer dan twintig jongeren tot 30 jaar elke maand in Nederland door zelfdoding. In de maanden januari, februari en december 2021 lag dit aantal echter boven de dertig, aldus de commissie. “Dit is een zorgwekkende en verdrietige constatering. Iedere suïcide gaat gepaard met ongekend veel leed.”

Minister Kuipers van Volksgezondheid denkt dat de coronacrisis een rol heeft gespeeld. “Dit heeft deels te maken met de herhaalde sluiting van het onderwijs en met het limiteren van de contactmogelijkheden in een fase van je leven dat contacten bij uitstek belangrijk zijn.”

CANS werd in 2020 opgericht omdat er zorgen waren over een mogelijke toename in suïcides tijdens de coronacrisis. De commissie houdt sindsdien de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.