Audio

Waarom er zoveel kritiek is op het nieuwe album van Lil Kleine

Lil Kleine heeft vandaag zijn nieuwe album Ibiza Stories uitgebracht. Op zijn vierde officiële album laat Jorik Scholten, zoals de rapper heet, zich uit over het veelbesproken incident op Ibiza waarbij hij zijn geliefde zou hebben mishandeld. De manier waarop Lil Kleine dit doet, wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Ibiza Stories telt veertien nummers. Het album bevat gastbijdragen van nieuwe en vertrouwde binnenlandse sterren zoals ADF Samski, Boef, Ronnie Flex en Yssi SB. Ook JoeyAK, die is veroordeeld voor mishandeling van een vrouw, is te horen. Muziekjournalist Timo Pisart vindt dit onbegrijpelijk. “Wat bezielt je om op een album over een vermeend geweldsincident zo’n artiest uit te nodigen? En dat in een week dat heel Nederland praat over grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie”, zo schrijft hij.

Pisart vindt de timing van het album zeer ongelukkig. “Lil Kleine was nota bene zelf ook jurylid bij The Voice. Als je daarover nadenkt, is dit album op zijn best ongemakkelijk en toondoof. Op zijn slechtst is het een problematische plaat van een agressieve man die zichzelf in een slachtofferrol manoeuvreert en verwacht dat wij nu allemaal medelijden met hem zullen hebben.”

Ook popjournalist Stefan Raatgever is niet te spreken over het album. “De nummers samen vormen een lange smeekbede aan zijn vriendin om hem terug te nemen. Het voelt nogal ongemakkelijk daar als luisteraar getuige van te zijn.” In zijn recensie geeft Raatgever Ibiza Stories slechts twee sterren.

Voor Jorik, die graag positief wil blijven, fungeert het album als afsluiting van deze specifieke turbulente periode. “Ik heb veel meegemaakt het afgelopen jaar. Ik ben door een groeiproces gegaan dat niet alleen Jorik Scholten, maar ook Lil Kleine volwassen heeft gemaakt. Ik hoop dat ik deze turbulente periode voor eens en altijd kan afsluiten. Ik wil mijn fans bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun. Deze is voor jullie!”

Ibiza Stories is volledig geproduceerd door Lil Kleine’s vaste producer $hirak, met wie hij onlangs nog de nummer-1-hit UHUH scoorde.