Stuff

Justin Bieber betaalt 1,1 miljoen euro voor een NFT

Justin Bieber heeft dit weekend 1,1 miljoen euro neergeteld voor een NFT. Het gaat om een virtueel kunstwerk van Bored Ape Yacht Club. De collectie telt 10.000 NFT’s met unieke afbeeldingen van apen met verschillende gelaatsuitdrukkingen en outfits.

Bored Ape Yacht Club is ontzettend populair onder artiesten. Onder meer Eminem, Paris Hilton en Post Malone werden al verleid tot een aankoop. Ook voetballer Neymar en talkshowhost Jimmy Fallon hebben grof geld betaald voor hun eigen aap.

Een NFT, wat staat voor ‘non-fungible token’, is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten zoals kunstwerken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de blockchaintechnologie. Een unieke digitale code is gekoppeld aan een blockchain-database, waardoor iedereen kan zien dat jij eigenaar bent van een digitaal object.

NFT’s betaal je niet met euro’s of dollars, maar met cryptomunten. In dit geval betaalde Bieber 500 ETH. Hij deed dit op OpenSea, de grootste marktplaats voor NFT’s.

De duurste NFT van dit moment is The Merge van PAK. Dit digitale kunstwerk heeft een waarde van maar liefst 82,3 miljoen euro. Ter vergelijking: het hoogste bedrag dat ooit op een veiling werd betaald voor een werk van een nog levende kunstenaar staat op naam van de Brit David Hockney. Portrait Of An Artist werd in 2018 verkocht voor 81 miljoen euro.