Culture

Nachtclubs zijn het zat en gaan vanaf 12 februari weer open

Veel nachtclubs in Nederland gaan vanaf zaterdag 12 februari weer open. “En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht”, aldus een woordvoerder van het initiatief De Nacht Staat Op. Met de campagne staan de initiatiefnemers op voor cultuur, identiteit en sociaal contact. En tegen eenzaamheid, vervreemding en onveilige feesten.
“Nu de culturele sector weer open is, met overdag musea en ’s avonds restaurants, is er één essentieel dagdeel dat compleet buitenspel wordt gezet. Het belang van de nacht wordt te vaak vergeten.”

Illegale feesten zijn er steeds meer en nemen ook steeds grotere vormen aan. Dat maakt het volgens de clubs extra wrang en haast paradoxaal. “Wij zijn dicht om iets te voorkomen dat vervolgens niet voorkomen wordt en onveiliger gebeurt dan wanneer het bij ons zou gebeuren. Politie en burgemeesters zien dit ook en vragen het kabinet om de clubs meer ruimte te geven. Zij zien liever dat jongeren gecontroleerd samenkomen in clubs en discotheken.”

Nachtclubs zeggen de middelen te hebben om weer veilig op te kunnen. “Ons plan ligt klaar, we bespreken het graag met iedereen die er ideeën over heeft. De nacht kan het aan.”