Culture

Dit nieuwe platform biedt (h)erkenning en hulp na online seksueel misbruik

Generatie Z is opgegroeid met social media. Dit biedt veel voordelen, maar er kleven ook nadelen aan. Per jaar worden 100.000 jongeren slachtoffer van online seksueel misbruik. Denk aan: sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal), grooming (online kinderlokken) en/of sextingmisbruik (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). Dit aantal blijft groeien, maar de drempel om hulp te vragen is vreselijk hoog. Jongeren dealen met taboes, schuld, schaamte en angst.

Het nieuwe platform WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Op Wtfff.nl staan de ervaringsverhalen centraal van jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt en dit hebben overwonnen. Ook is er een YouTube-serie, waarin presentatrice Dzifa Kusenuh met jongeren praat over hun ervaringen. Willie Wartaal voelt zich betrokken bij dit onderwerp en heeft de voice-over van de serie en het platform ingesproken.
WTFFF!? geeft uitleg over de gevolgen van online seksueel misbruik. Het platform verwijst naar professionele hulp en biedt de mogelijkheid zelf (anoniem) een ervaring te delen. WTFFF!? is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp. Het doel is om samen met jongeren bewustwording te creëren, te destigmatiseren en de drempel naar hulp te verlagen.