Events

Zo voorkom je dat je bestolen wordt op een festival

Feesten met je vrienden en genieten van de grootste artiesten: festivals zijn dé perfecte plek om de dagelijkse sleur te doorbreken. Maar helaas is het niet alleen maar feest. Er zijn steeds meer sluwe bendes actief die evenementen bezoeken met als doel om jou van je waardevolle spullen te beroven. Soms gebruiken ze zelfs pepperspray om chaos te creëren.

In 2016 werden er negen mensen opgepakt tijdens het Indian Summer Festival voor de diefstal van 240 smartphones. In 2018 was er een Colombiaanse bende actief op Mysteryland. Opnieuw werden er honderden mobieltjes gestolen. Ook op Tomorrowland zijn vaak criminelen actief. Elk jaar weer worden er veel festivalgangers van waardevolle spullen beroofd.

In dit artikel leggen wij jou uit hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van diefstal op een festival.

Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee
Het is eigenlijk redelijk voor de hand liggend: hoe minder waardevolle spullen je meeneemt, hoe minder er kan worden gestolen. Wij begrijpen dat een mobiele telefoon handig is. Je wil tenslotte mooie foto’s maken en goed bereikbaar zijn. Maar er zijn ook waardevolle spullen die totaal overbodig zijn om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden. Die dure ketting van je oma laat je lekker thuis. Draag alleen sieraden waar je weinig waarde aan hecht. Dit scheelt ook weer stress wanneer je besluit een moshpit in te duiken.

Houd je omgeving in de gaten
Mensen komen naar festivals om te feesten, dansen en drinken. Zie je iemand rondlopen die meer bezig is met de mensen om zich heen dan met de muziek? Dan kan het zomaar zijn dat die persoon bezig is met zakkenrollen. Wees extra voorzichtig en waarschuw beveiligers als je het echt niet vertrouwt.

Let extra goed op bij chaotische situaties
Zoals gezegd zijn er bendes actief die zelfs pepperspray inzetten om paniek te veroorzaken. In de chaos die ze creëren beroven ze bezoekers. Kom je zelf in zo’n situatie terecht? Wees dan extra alert op mensen die bewust tegen je aanbotsen of naar je tas proberen te graaien.

Kluisjes
Op festivals zijn vrijwel altijd event lockers aanwezig. Veel mensen gebruiken de kluisjes om daar hun jas in te bewaren. Maar kluisjes zijn natuurlijk ook perfect om kostbare spullen in op te bergen. Ook handig is dat kluisjes tegenwoordig niet meer met een sleutel open te maken zijn, maar met een code. Deel de code met je vrienden en iedereen kan makkelijk bij het kluisje. Op evenementen lockers huren is eigenlijk altijd een goed idee.

Bewaar je mobiele telefoon op een veilige plek
Zorg ervoor dat je jouw telefoon op een veilig plek bij je draagt. Veel vrouwen dragen een telefoon in hun kontzak, maar dan maak je het voor criminelen wel erg makkelijk. Bovendien verhoog je de kans dat je je smartphone verliest tijdens het dansen. Je kunt een telefoon beter in een binnenzak stoppen of een zak met een rits. Ook een heuptas die je over je borst draagt kan een goede oplossing zijn.

Neem geen contant geld mee
Op festivals kun je altijd met je pinpas betalen. Sterker nog: contant geld wordt vaak niet eens meer geaccepteerd. Het is dus overbodig om veel contant geld mee te nemen. En word je van je pinpas bestolen? Neem dan direct contact op met je bank, zodat de pas wordt geblokkeerd.

Doe aangifte
Ben je onverhoopt toch slachtoffer geworden van diefstal, doe dan aangifte bij de politie. Bij grote festivals kun je altijd een politiepost vinden. Vaak is het mogelijk daar direct aangifte te doen. Aangifte doen is noodzakelijk als je aanspraak wilt maken op een verzekering.