Stuff

Russische influencers ontroostbaar nadat Rusland Instagram blokkeert

Russen hebben vanaf vandaag geen toegang meer tot Instagram. Het Kremlin is tot deze beslissing gekomen omdat Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, toestaat dat gebruikers oproepen tot het doden van Russische militairen en bestuurders zoals Poetin. Volgens Instagram-directeur Adam Mosseri heeft de ban effect op zo’n 80 miljoen Russen.

Onder die Russen zitten ook influencers, die hun geld verdienen met het platform. En die zijn momenteel ontroostbaar. Zo postte Olga Buzova (23 miljoen volgers) een video van bijna zeven minuten waarin ze zichzelf huilend afvraagt hoe ze nu verder moet. “Ik heb mijn leven en ziel gedeeld met jullie. Dit is geen normale baan voor me, het is een deel van wie ik ben. Het voelt alsof een groot deel van mijn hart wordt afgenomen.”

En een andere influencer, Allkhimova, maakt zich voornamelijk druk om de sancties. In haar voorlopig laatste video op Instagram klaagt ze dat ze niet meer kan genieten van Lipton, Doritos en McDonald’s. “Wat moet ik nu eten? Toiletpapier?”

De reacties onder de video’s zijn wisselend. Sommige volgers balen dat hun favoriete influencers van het platform verdwijnen, anderen vinden het dan weer een luxeprobleem. “In Oekraïne sterven mensen, verschuilen kinderen zich in kelders en jij huilt om Instagram? Je kunt beter huilen om alle slachtoffers.”