Culture

Dit is de reden dat momenteel veel relaties sneuvelen

Nu de coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven en de lente is aangebroken, gaan veel koppels uit elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. Volgens de onderzoekers gingen veel jongeren tijdens de coronaperiode uit verveling en behoefte aan intimiteit een relatie aan. “Het ging om relaties die anders waarschijnlijk niet waren ontstaan.”

Dat de lente is begonnen, helpt niet mee, zo vertelt psycholoog Jacqui Manning: “In de winter ben je totaal niet bezig met het beëindigen van je relatie. Je brengt veel tijd samen door. Denk bijvoorbeeld aan de feestdagen. Maar in het voorjaar ga je weer veel andere dingen doen. Je focus verandert en je ontmoet nieuwe mensen. Hierdoor lijkt je relatie minder aantrekkelijk en is er eerder de behoefte om het uit te maken.”

Rutgers en Soa Aids Nederland voerden twee jaar lang onderzoek uit naar jongeren tussen de 16 en 24 jaar. De op drie momenten afgenomen vragenlijsten werden meer dan tienduizend keer ingevuld. In het onderzoek kwam het begrip ‘coronarelatie’ veel naar voren. Jongeren zeiden over zichzelf én over vrienden dat ze uit verveling een relatie zijn aangegaan.

Na een periode van lockdowns hebben veel jongeren nu behoefte aan intimiteit en diepgang. Ze willen nieuwe mensen ontmoeten en hebben het idee dat ze een inhaalslag moeten maken door bijvoorbeeld te daten of te experimenteren.