Stuff

Dit is wat we al weten over de iPhone 14

Terwijl de iPhone 13 pas sinds een paar maanden te koop is, wordt er nu alweer druk gespeculeerd over de opvolger ervan: de iPhone 14. Er komen steeds meer details naar buiten van de nieuwe iPhone toestellen, die behoorlijk anders schijnen te worden. Wat er gaat veranderen? Wanneer je ze kunt kopen? En wat de prijzen gaan worden? In dit artikel delen we wat we nu al weten.

Modellen
Er worden vier iPhone 14-modellen verwacht: het basismodel, de iPhone 14 Max, de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Omdat de iPhone 12 en 13 Mini geen succes waren, wordt er geen mini-model verwacht. Sterker nog: het basismodel, de iPhone 14, gaat juist groter worden. Dit houdt in dat de nieuwe iPhone er in twee maten komt.

Design
Naast het formaat veranderen er nog een paar andere dingen aan het design van de iPhone. De notch, het ‘hapje’ uit het scherm, zal waarschijnlijk verdwijnen. Het is echter nog niet bekend of dit enkel geldt voor de Pro-modellen of voor alle modellen. Feit is in ieder geval dat er modellen komen die straks één en al scherm zijn. In plaats van de notch krijgt de iPhone 14 een zogenoemd ‘punch-hole display’, oftewel een cameragaatje.

Ook gaat het gerucht dat de iPhone 14 dikker wordt. De camera zal mogelijk achter het glas van de achterzijde zitten. Anderzijds tonen gelekte CAD-tekeningen dat de camera juist nóg prominenter aanwezig zal zijn. Door de grotere sensor steekt hij zelfs nog iets verder uit.

De Pro-modellen krijgen waarschijnlijk een extra luxe uitstraling, omdat er gebruik zal worden gemaakt van andere materialen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat de iPhone 14 een titanium behuizing krijgt. Dit staat niet alleen erg chique, maar heeft ook als voordeel dat het zeer krasbestendig is. Ook is het een stuk lichter dan staal, waardoor de nieuwe iPhone-modellen minder zwaar worden.

Techniek
De iPhone 14 krijgt een A16 Bionic-chip, die net weer wat sterker en efficiënter is dan zijn voorganger. Ook hier is het nog niet duidelijk of alleen de luxe Pro-modellen de nieuwste chip krijgen of dat dit voor alle modellen geldt. Mogelijk wordt de chip voor het eerst een onderscheidende factor tussen de gewone en de Pro-modellen. De iPhone 14 Pro en Pro Max krijgen bovendien meer werkgeheugen. Het zou gaan om 8 GB RAM.

De camera van de iPhone 14 belooft indrukwekkend te worden. Naar verluidt krijgen de Pro-modellen een 48-megapixel camera, waarmee je 8K-video’s kunt schieten. Verder zijn er geruchten dat de camera wordt uitgerust met een periscopische lens. Dit zorgt voor een grotere optische zoom. Ook de camera aan de voorkant krijgt een betere lens, waardoor je nóg mooiere selfies maakt.

Er zijn ook veel speculaties over de Lightning-aansluiting. Deze wordt mogelijk vervangen met een usb-c. Anderen zeggen weer dat de iPhone 14 helemaal geen poort krijgt en je hem dus draadloos moet opladen. De batterijduur gaat er ook iets op vooruit, dankzij de nieuwe 5G-chip die energiezuiniger is.

Prijzen
De iPhone 14 en iPhone 14 Max worden de goedkoopste modellen. De iPhone 14 gaat naar verwachting 909 euro kosten en de iPhone 14 Max 1009 euro. Voor de iPhone Pro ga je zo’n 1259 euro betalen. Bij de iPhone 14 Pro Max moet je rekenen op zo’n 1359 euro. De duurste iPhone 14 wordt de Pro Max met 1 TB opslag. Deze gaat rond de 1939 euro kosten.

Release
Meestal kondigt Apple nieuwe iPhones in september aan, op de tweede of derde dinsdag van de maand. De vrijdag na de aankondiging zijn de nieuwe iPhones te pre-orderen. Een week later worden ze geleverd en liggen ze in de winkels. De verwachting is dus dat de nieuwe iPhone 14 half september wordt aangekondigd en je hem eind september kunt kopen.