Events

5 acts die je moet hebben gezien op Dour

Van 11 tot en met 17 juli vindt Dour, het grootste Europese festival voor alternatieve muziek, plaats in België. De line-up bestaat uit indrukwekkende namen zoals Angèle, Booba, Flume, Gunna, Laylow, Niska, Roméo Elvis, Trippie Redd en Vald. Bij elkaar zullen er maar liefst 220 artiesten optreden verspreid over meer dan acht podia.

“Dour wil alle niche scènes samenbrengen en ze openbreken”, aldus festivalorganisator Damien Dufrasne. “Dat is de eigenheid van Dour en waarom het festival zo’n succes is: we passen niet in één hokje. Dour betekent verrast worden door de tomeloze energie van hiphop, door beukende technobeats en door gitaarriffs van de nieuwste indie sensaties. En naast headliners uit westerse landen, staan bijvoorbeeld ook acts uit Benin, Brazilië, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan en Tanzania op het programma.”

Ga jij Dour bezoeken? Met zo’n sterke line-up kunnen wij ons voorstellen dat het lastig wordt om keuzes te maken. Daarom gaan wij jou een handje helpen. In dit artikel kun je vijf acts vinden die je echt moet hebben gezien bij een bezoekje aan Dour.

Flume
Flume is misschien wel de grootste naam die dit jaar op Dour staat. En dat is niet zonder reden. Harley Edward Streten, zoals de Australische producer eigenlijk heet, is een van de meest getalenteerde producers van zijn generatie. Flume levert de ene na de andere hit af. Toch lukt het hem om zijn eigen stijl te bewaren en alles behalve commercieel te klinken. Zijn shows zijn een elektronisch spektakel waarbij stilstaan absoluut geen optie is.

I Hate Models
Liefhebber van techno? I Hate Models is dé grote ster van de Franse techno. Hij zal Dour trakteren op een portie nostalgische rave uit de jaren ’90, acid, synthwave en trance. De dj cultiveert zijn aura van geheimzinnigheid en geeft nooit interviews. Gelukkig spreekt zijn muziek voor zich. Bij een bezoek aan Dour mag je een liveshow van I Hate Models zeker niet missen.

Sevdaliza
Sevdaliza werd in Teheran geboren, maar moest haar geboorteland ontvluchten. Ze belandde in Rotterdam en begon een carrière als professionele basketbalspeelster. Pas daarna stortte ze zich op muziek. De Iraans-Nederlandse artieste liet zich inspireren door triphop en artiesten als Björk en FKA Twigs. Met haar diepe, smachtende stem zwerft ze door allerlei stijlen heen. Op haar nieuwe EP Raving Dahlia horen we zelfs elementen uit psychrock.

Parcels
Parcels staat bekend om hun indie-electronic, dat wordt afgewisseld met groovy funk en disco. Het Australische vijftal weet van elk optreden een klein intiem feestje te bouwen. Dat bewezen ze in 2019 al op Lowlands en zullen ze dit jaar op Dour opnieuw doen. Met het pas verschenen album Day/Night op zak belooft het een speciale show te worden vol gloednieuwe muziek. Heerlijk om van te genieten met een biertje in je linker hand en het zonnetje op je bol.

Princess Nokia
Destiny Nicole Frasqueri, beter bekend als Princess Nokia, is een militante feministe die in haar muziek het huidige patriarchale model aan de kaak stelt en actie voert tegen vrouwengeweld. Princess Nokia is zangeres en componist, maar ook stijlicoon en actrice. De jonge ster laat haar stem horen met een unieke flow en een mix van rap, trap, soul en een energieke elektronische sound.

Dour Festival duurt van 13 tot en met 17 juli. Voor de echte feestgangers begint het feestje al twee dagen eerder tijdens Dour CampFest. CampFest, dat op 11 juli opent, is een afzonderlijk evenement met super soundsystems, feestjes en andere activiteiten. Van ‘s middags tot 22:00 uur transformeert de camping in meerdere microfestivals

Heb jij nog geen tickets voor Dour? Check dan snel Dourfestival.eu. In samenwerking met verschillende hotels uit de regio stelt Dour bovendien tal van packages samen. Ook zullen er shuttlebussen ingezet worden voor de festivalgangers. Uiteraard zijn er ook kampeermogelijkheden, met onder andere een Comfort Camping, de Green Camping, de traditionele Regular, Dour Les Bains en The Village. Ideaal voor een comfortabel en uniek verblijf.