Stuff

Extreme cryptocrash zorgt voor paniek onder jongeren

Je kan het bijna niet hebben gemist: een van de grootste cryptoprojecten ter wereld is deze week gecrasht. De koers van Terra (LUNA) daalde in een paar dagen tijd 99,80%. De crash trok heel de markt naar beneden en zorgde voor een waar bloedbad. Online verschijnen verontrustende berichten van Terra-houders die al hun geld zijn verloren en suïcide overwegen.

Stablecoin
Wat er precies is gebeurd? TerraUSD (UST), de stablecoin van Terra, bleek deze week toch niet zo stabiel te zijn. De koers van de munt, die altijd 1 dollar waard zou moeten zijn, kelderde naar 0,17 dollar. Dit zorgde voor een golf van paniekverkopen en argwaan jegens vergelijkbare stablecoins.

Hoewel de meeste cryptomunten enorme prijsschommelingen kennen, dienen stablecoins juist waardevaste munten te zijn. Wil je winst pakken of verwacht je een daling? Dan zet je je cryptomunt om naar een stablecoin. Je geld staat dan veilig. Althans, dat is het idee.

UST
TerraUSD (UST) was met een marktwaarde van 16,4 miljard euro onlangs nog de op-twee-na-grootste stablecoin. De munt werkt met een algoritme om de koers altijd op 1 dollar te houden. Als de koers iets inzakt, wordt dat automatisch gecompenseerd met Terra (LUNA).

De afgelopen vier jaar werkte het algoritme prima, maar deze week ging het mis. Gebruikers verkochten extreem grote hoeveelheden van de stablecoin, waardoor de koers daalde. Dinsdag belandde de munt in een vrije val. Vanochtend gleed de munt nog verder weg. De stablecoin is nu nog maar 0,17 dollar waard. Van de waarde van Terra (LUNA) is helemaal niks meer over: de prijs daalde in een week van 80 euro naar 0,00004 euro.

Paniek
De crash kent vele slachtoffers. Terra was een van de grootste en meest veelbelovende projecten binnen de cryptowereld. Veel mensen, waaronder ook veel jongeren, hadden er grote bedragen in geïnvesteerd. Die investeerders hebben de afgelopen dagen hun geld zien verdampen, waaronder dus ook de investeerders die hun centen ‘veilig’ in de stablecoin hadden staan.

Andere mensen dachten slim gebruik te maken van de crash. Terra (LUNA) was eergisteren al 99% gedaald. Een koopje, zou je denken. Jongeren zijn dan ook massaal in Terra gestapt. Wat zij niet hadden verwacht is dat de koers daarna nog eens 99% daalde.

Suïcide
Online zijn veel pijnlijke verhalen te lezen van jongeren die geld hebben verloren. Op het online forum Reddit verschijnen zelfs verontrustende berichten van houders die suïcide overwegen. “Ik verloor meer dan 450.000 euro. Ik kan de bank niet betalen”, schrijft iemand. “Binnenkort verlies ik mijn huis. Ik zal dakloos worden. Zelfmoord is voor mij de enige uitweg.”

Ook grote namen zijn slachtoffer geworden van de crash. De Britse YouTuber en rapper KSI deelde donderdagochtend op Twitter dat de 2,8 miljoen dollar die hij investeerde in Terra (LUNA) nu nog maar 1000 euro waard is.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.