Culture

Jongeren waarschuwen elkaar via TikTok voor ‘needle spiking’

Na Engeland en Frankrijk zijn er nu ook in Nederland meldingen van needle spiking. Meerdere jonge vrouwen zouden door middel van een naald, die onopgemerkt in je lichaam wordt gestoken, zijn gedrogeerd. Op TikTok waarschuwen jongeren elkaar voor deze nieuwe dreiging in het uitgaansleven. “Je kunt het beste een spijkerbroek dragen tijdens het uitgaan. Daar gaat een naald lastiger doorheen”, aldus een TikTokker in een video.

Op social media gaan verschillende verhalen rond van vrouwen die zeggen gedrogeerd te zijn via een naald tijdens het uitgaan. De 17-jarige Marit de Vries bezocht afgelopen weekend een festival in het Drentse Borger. Op Facebook toont ze een foto van een klein gat in haar broek. “Mijn ogen begonnen te draaien en mijn hele lichaam was verslapt”, schrijft ze in de post.

Ook op TikTok beweren meerdere meisjes op deze manier gedrogeerd te zijn. Video’s van mogelijk slachtoffers gaan viral en krijgen enorm veel reacties. Hierdoor lijkt het of needle spiking veel voorkomt, maar wees niet bang: er zijn nog maar een paar meldingen gedaan.

Ruben van Beek, van het Trimbos-instituut, adviseert slachtoffers naar de politie te stappen voor onderzoek. “Drogeren via een naald blijft moeilijk voor te stellen”, zegt Van Beek. “Je vraagt je af: in welke mate gaan de verhalen een eigen leven leiden? Maar ik sluit het niet uit.”

Ook de politie is voorzichtig met uitspraken doen. “Alle gemelde gevallen zijn niet bewezen. Het publiek moet niet onnodig ongerust worden.” Wel roept de politie op melding te doen als mensen denken geïnjecteerd te zijn. “Wees snel, want sommige soorten drugs zijn al binnen vier uur uit het lichaam. Dus als we het willen bewijzen moeten we snel zijn.”