Stuff

De voor- en nadelen van een refurbished laptop

Waar denk jij aan bij de term ‘refurbished laptops‘? Veel mensen hebben een bepaald beeld van refurbished apparaten en de winkels die ze aanbieden. ‘Refurbished? Dat is toch gewoon een hippe term voor tweedehands?’ Nee, niets is minder waar. Een refurbished laptop kan enorm aantrekkelijk zijn. Zeker in deze tijden waarin alles duurder wordt. In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van een refurbished laptop.

Refurbished laptop
Laten we eerst even beginnen met uitleggen wat een refurbished laptop nou precies is. Een refurbished laptop is een tweedehands laptop, maar dan volledig nagekeken, schoongemaakt én gerepareerd. Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant worden onderdelen vervangen die niet meer goed zijn. Het technische gedeelte wordt goed nagekeken en de nieuwste software wordt geïnstalleerd.

Vaak gaat het om laptops die zijn gebruikt door bedrijven. Toch vind je niet alleen gebruikte laptops onder refurbished. Ook laptops die in het verleden last hebben gehad van technische fouten en zijn gerepareerd worden als refurbished aangeboden, net als geretourneerde laptops. Dit zijn dus gloednieuwe laptops die enkel uit de verpakking zijn gehaald, maar verder niet zijn gebruikt.

Prijs
Een refurbished laptop is ideaal voor iedereen die wat minder geld te besteden heeft. De prijs van een refurbished laptop kan tot wel 40% lager zijn dan de originele prijs. Uiteraard is deze korting afhankelijk van de kwaliteit. Op een gloednieuwe ‘retourlaptop’, die enkel uit de verpakking is gehaald, zal minder korting zitten dan op een laptop die jaren intensief is gebruikt.

Kwaliteit
Het grote nadeel van een tweedehands laptop is dat je niet zeker bent van de kwaliteit. Bij refurbished is dit echter wél het geval. Alle onderdelen van de laptop zijn gecheckt. Was iets niet meer goed? Dan is het vervangen. Ook krijg je de nieuwste software zodat je er zeker van bent dat alles goed functioneert.

Garantie
In tegenstelling tot bij tweedehands laptops krijg je bij een refurbished laptop gewoon garantie. Mocht iets onverhoopt kapot gaan, dan word je laptop gerepareerd. De duur van de garantie verschilt per winkel. Gemiddeld gezien moet je rekenen op zo’n twee jaar garantie.

Duurzaam
Een refurbished laptop is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Jaarlijks worden er enorm veel producten vernietigd die nog prima werken. Erg zonde. Door een refurbished laptop aan te schaffen geef je een gebruikt product een tweede kans. Er hoeft geen nieuw product te worden gemaakt, wat een positief effect heeft op het milieu.

Oude modellen
Wil jij graag het nieuwste van het nieuwste? Dan kan het vinden van een goede refurbished laptop wat lastiger zijn. Bij de meeste laptops gaat het om oude modellen. Toch zal het je verbazen dat er ook veel relatief nieuwe modellen worden aangeboden als refurbished laptop. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om teruggezonden laptops. Het is dus altijd de moeite waard om even te checken of jouw droomplaptop ook refurbished wordt aangeboden.