Events

Waarom festivals stoppen met wegwerpbekers

Ben je afgelopen weekend naar WOO HAH! of By The Creek geweest, dan is het je vast opgevallen: de festivals hebben een recyclesysteem. In plaats van wegwerpbekers moest je je gebruikte beker weer inleveren bij het kopen van een nieuw drankje.

Steeds meer festivals stoppen met wegwerpbekers. De bekers met statiegeld worden aan het eind van het festivals naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt. Mojo, de grootste festivalorganisator van Nederland, deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen. De laatste proef was afgelopen weekend op het festival WOO HAH! in Hilvarenbeek.

“De bekers worden ingezameld, komen in een perscontainer terecht en worden dan opgehaald. Dat is extra werk, maar dat spaar je uit in schoonmaak. Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen”, zo laat festivaldirecteur Ruud Lemmen weten in een interview met de NOS.

Om te voorkomen dat festivalgangers hun bekers op de grond gooien, wordt er gewerkt met recyclemunten. Bij sommige festivals krijg je direct zo’n munt en bij andere evenementen betaal je bij je eerste drankje voor de munt. Elke keer als je een nieuw drankje haalt, lever je je munt in, waardoor je niet opnieuw statiegeld betaalt. Wil je even niks drinken? Dan kun je je beker ook inleveren voor een muntje.

Experts verwachten dat een festivalterrein vol plastic afval binnenkort verleden tijd is. Sterker nog: in 2024 komt er een officieel verbod op wegwerpplastic op evenementen.