Events

Dit zijn de werkzaamheden van evenementbeveiligers

Naar welk festival of concert je ook gaat, er is altijd één constante factor: de beveiliging. De ene keer zijn ze te vinden in stijlvolle zwarte shirts en de andere keer in opvallende fluoriserende kleding. Maar hoe ze er ook bij staan, ze zijn altijd een essentieel onderdeel van een evenement. Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij evenementenbeveiliging? Wij leggen het je uit!

Beveiligers
Beveiligers worden ingehuurd om de veiligheid van bezoekers, personeel en artiesten te garanderen. Om te zorgen dat alles goed verloopt is het belangrijk om controle te hebben op de gebeurtenissen die op het event plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan toegangscontrole. Hebben bezoekers geldige tickets en dragen ze geen verboden voorwerpen bij zich zoals wapens en drugs?

Een festivalterrein of concertzaal wordt altijd opgedeeld in vijf sectoren: entree, backstage, front stage, front of house (alles in het publieksgebied) en stand by (koppels die over het terrein lopen en ondersteunen waar het nodig is). Op een groot festival, zoals Lowlands of Pinkpop, lopen al snel 400 beveiligers rond. Bij een groot indoor concert moet je denken aan 100 beveiligers.

Plan
Geen evenement is hetzelfde. Daarom wordt voorafgaand elk event een plan opgesteld. Bij een festival is de kans groter dat een bewaker te maken krijgt met personen die drugs het terrein op willen nemen. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar een concert van een tieneridool dient er weer rekening te worden gehouden met bezoekers die onwel worden. Om je een idee te geven: tijdens concerten van artiesten zoals Harry Styles vallen soms wel 300 (!) fans per avond flauw. De jonge tieners staan heel lang in de rij, slapen weinig en drinken vaak niet genoeg. Dit is geen goede combinatie met een drukke, warme zaal. Enthousiasme tijdens het concert zelf zorgt vaak voor het flauwvallen. Het is aan beveiligers om op zo’n moment een fan uit het publiek te halen en naar een rustige ruimte te brengen. Daar wordt het slachtoffer er weer bovenop geholpen met wat water en eventueel overgedragen aan de EHBO.

Incidenten
Helaas komt niet iedereen naar een evenement om te feesten. Beveiligers moeten ook alert zijn op bijvoorbeeld zakkenrollers en needle spikers. Daarnaast zullen er weleens vechtpartijen ontstaan. Agressiviteit komt vaker voor op een gratis festival dan op een duur event zoals bijvoorbeeld Tomorrowland. Ook valt er verschil te merken per muziekgenre. Op een festival vol testosteronbonnen vindt vanzelfsprekend vaker geweld plaats dan op de EO-Jongerendag. Bij het organiseren van een evenement is het dus erg belangrijk om te kijken naar de doelgroep. Afhankelijk daarvan kun je extra beveiliging inhuren.

Soms gaat er écht iets mis tijdens een evenement, bijvoorbeeld massapaniek. Voor dit soort momenten hebben beveiligers een showstop-knop. Met de knop kan in één klap een show stil worden gelegd. Als een beveiliger op de knop drukt gaan alle felle lampen aan en schakelt het geluid over naar één microfoon. Gelukkig komt dit vrijwel nooit voor.

Artiesten beschermen
Beveiligers zijn er niet alleen om de bezoekers te beschermen, maar vanzelfsprekend ook om de artiesten te beschermen. Grote sterren hebben hun eigen beveiliging, maar evenementbeveiligers hebben altijd een ondersteunende rol. Zo dienen ze bijvoorbeeld te voorkomen dat een fan op het podium springt. Ondanks dat fans vaak geen kwade bedoelingen hebben, is dit natuurlijk niet toegestaan. Bovendien heeft het totaal geen nut. Klim je op het podium, dan word je er direct vanaf getrokken en kun je de rest van de show wel vergeten.

Toegang
Tot slot zijn beveiligers bij alle uit- en ingangen te vinden. Ze staan bij nooduitgangen, bij backstage-ingangen en bij speciale VIP-area’s. Het doel is hier simpel: zorgen dat alleen de mensen die daar toestemming voor hebben naar binnen mogen. Over het algemeen wordt er gewerkt met bandjes. Enkel bij het tonen van een backstage-bandje zal een beveiliger je daadwerkelijk backstage laten gaan.