Lists

Deze instrumenten zijn het makkelijkst om te leren

Muziek luisteren is leuk, maar zelf muziek maken is misschien nog wel leuker. Lijkt het jou wat om een instrument te leren spelen? Dat kan. Er zijn meerdere instrumenten die je in korte tijd onder de knie kunt krijgen. Uiteraard zal het voor de een wat makkelijker zijn dan voor de ander, maar met de juiste tips speel jij binnenkort de sterren van de hemel met zo’n prachtige Yamaha piano als hierboven.

Cajón
Een drumstel bespelen vergt heel wat uurtjes oefenen, maar ken jij de cajón al? Een cajón is een handtrommel met een slagvlak van hout en komt oorspronkelijk uit Peru. Het is een minimalistisch instrument waar je toch enorm veel mee kan. In een kleine setting kun je er zelfs een heel drumstel mee vervangen. Bijkomend voordeel is dat cajóns heel betaalbaar zijn.

Blokfluit
Blokfluiten zijn al sinds de 14e eeuw populair. Vergeleken met andere instrumenten is een blokfluit eenvoudig te bespelen, waardoor het vaak als eerste instrument wordt aangeraden voor kinderen of andere beginnende muzikanten. Daarnaast is een fluit erg toegankelijk. Een fluit is niet duur en is misschien wel het makkelijkste instrument om bij je te dragen.

Mondharmonica
Een mondharmonica is niet alleen een handzaam instrument dat je eenvoudig overal mee naartoe kunt nemen, het is ook nog eens een makkelijk te bespelen instrument. Omdat een mondharmonica alleen maar noten bevat uit een bepaalde toonsoort zul je niet snel een valse noot blazen. Een nummer spelen? Google dan de toonsoort van het nummer en voor je het weet kun je lekker meespelen.

Piano
De piano had je waarschijnlijk niet in dit lijstje verwacht. Toch is het mogelijk om relatief snel piano te leren spelen. Het indrukken van pianotoetsen is eenvoudiger aan te leren dan bijvoorbeeld je handen in de juiste positie krijgen bij een gitaar. En als je dan bedenkt dat de meeste liedjes uit drie of vier akkoorden bestaan, speel je zo de populaire hits mee.

Ukelele
De populariteit van de ukelele is de laatste jaren in rap tempo toegenomen. En dat is niet zonder reden, want het instrument is relatief makkelijk te bespelen. Dit komt omdat de ukelele maar vier snaren heeft in plaats van zes snaren zoals je bijvoorbeeld ziet bij een gitaar. Akkoorden zijn vrij makkelijk te pakken en het kost weinig kracht om de kunststof snaren in te drukken.

Lijkt het jou leuk om een van de bovenstaande instrumenten te bespelen? Online zijn enorm veel mogelijkheden om dit te leren. Er bestaan sites die gratis cursussen aanbieden, maar neem vooral ook een kijkje op YouTube. Van elk denkbare instrument staan video’s online met tips en tricks. Ook is het aan te raden om de App Store of Google Play Store te checken. Er zijn tegenwoordig veel (gratis) apps voor het leren van een instrument. Succes!