Reports

Mysteryland sluit de festivalzomer succesvol af met ruim 133.000 bezoekers

Na een lange coronaperiode vond dit jaar eindelijk weer een volwaardige festivalzomer plaats. Liefhebbers konden genieten van de honderden festivals die we in Nederland kennen. Afgelopen weekend was het tijd voor dé grote afsluiter van het seizoen: Mysteryland. Het evenement was dit jaar ‘bigger than ever’ met meer dan 133.000 bezoekers.

Mysteryland is groot, heel groot zelfs. ‘Even’ naar de andere kant van het terrein lopen kost je al snel 30 minuten. Al is dat zeker geen straf. Mysteryland vindt namelijk plaats tussen de prachtige velden, bossen en meren van het Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Overal waar je kijkt zie je bomen, fonteinen, gekleurde vlaggen en andere prachtige decoratie. Ook de stages zijn indrukwekkend vormgegeven, waarbij alles tot in de kleine details klopt. Mysteryland is qua aankleding zeker een van de beste festivals ter wereld.

De mainstage is bijvoorbeeld vormgegeven als een schip, geïnspireerd op de Ark van Noach. Het schip is gemaakt van materialen die de afgelopen edities zijn gebruikt voor de verschillende festivals van ID&T Group. Milieubewust werken staat bij de organisatie hoog in het vaandel. Niet alleen de materialen worden hergebruikt, ook de bekers waaruit je drinkt dien je na gebruik in te leveren. Bezoekers krijgen bij het inleveren een muntje, waarmee je vervolgens weer een nieuwe beker kunt halen.

Op de 22 stages stonden dit jaar meer dan 300 artiesten, waaronder grote namen als Armin Van Buuren, Carl Cox, DJ Snake, De Sluwe Vos, Fedde Le Grand, Oliver Heldens, Poke en Ronnie Flex. Een brede line-up dus met dance, house, hardstyle, techno, hiphop en alles wat er tussenin zit. Mysteryland biedt voor ieder wat wils, maar heeft daardoor helaas niet per se de meest spannende line-up.

En misschien is dat niet eens zo heel erg, want ondanks de vele borden is het soms flink zoeken naar je favoriete artiesten. Wie op festivals graag met een strakke planning werkt, zal op Mysteryland aardig gefrustreerd raken. Overal lopen paden, aangekleed met de gekste creaties en installaties. De beste manier om van Mysteryland te genieten, is eigenlijk gewoon door zonder planning het terrein te verkennen en je mee te laten sleuren met alles wat er te beleven valt.

Ondanks de enorme drukte, waren de wachttijden op het festival niet bovengemiddeld. Ja, het is even wachten tot je je drankje hebt (bij Heldeep liepen zelfs mensen weg omdat het zo lang duurde), maar er zijn ook genoeg bars waar je direct aan de beurt bent. Hetzelfde geldt voor de foodtentjes en toiletten. Waar je soms lang moet wachten, valt op andere plekken op het terrein weinig van de drukte te merken.

Bij het ondergaan van de zon veranderde Mysteryland in een waar spektakel van lichtjes en vuurwerk. Dit jaar werd er maar liefs 2800 kg vuurwerk de lucht in geschoten. Combineer dit met 7200 (!) lampen en je snapt waarschijnlijk zelf wel dat dit erg indrukwekkend was om te zien. Mysteryland mag dan wel qua line-up niet de spannendste zijn, het blijft een uniek festival dat je een keer bezocht moet hebben.