Stuff

3 tips voor onderhoud aan je elektrische fiets

Net als een auto, heeft ook een elektrische fiets eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. Uiteraard niet zo intensief als bij een auto, maar het checken op een aantal punten is wel van belang om veilig te kunnen blijven fietsen. Tevens zorgt het juiste onderhoud ervoor dat je fiets een stuk langer meegaat. Kortom, wel zo verstandig om te doen dus! In dit artikel hebben wij een aantal tips voor je. Voer deze checks regelmatig uit en dan weet je zeker dat je goed zit.

Onderhoudsfrequentie elektrische fiets
Wanneer jij regelmatig op je elektrische moederfiets stapt, is het wel zo fijn dat dit op een veilige manier gebeurt. Ondanks het feit dat een elektrische fiets in de basis weinig tot geen onderhoud nodig heeft, is het wel zaak hier periodiek naar te kijken. Vaak wordt door de fietsenmaker aangegeven bij hoeveel kilometer je fiets ongeveer een onderhoudsbeurt moet hebben. Uiteraard is het dus afhankelijk van het aantal kilometer dat je fietst. Logisch, want je remmen slijten natuurlijk veel minder bij 100 kilometer per jaar, dan wanneer je 1.000 kilometer per jaar fietst.

Zelf aan de slag
Een groot deel van de onderhoudswerkzaamheden aan je elektrische bakfiets kun je natuurlijk prima zelf doen. Het controleren van de bandenspanning, kijken of de remblokjes nog goed zijn en zo zijn er nog een aantal zaken. Toch wordt het bij een e-bike vaak een stuk complexer. Door de vele technische delen is het daarom dan ook verstandig om er ook regelmatig eens een fietsenmaker naar te laten kijken. Vooral wanneer je voornemens bent om flinke afstanden af te gaan leggen, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, is de APK voor je fiets geen overbodige luxe. Dit kan vaak voor een relatief laag bedrag bij iedere fietsenmaker bij jou in de buurt.

Zo zorg je voor je accu
De accu van je elektrische fiets is een van de belangrijkste onderdelen die je fiets heeft. In principe heeft je accu in de basis geen onderhoud nodig, maar is het wel van belang dat je met enkele zaken rekening houdt om ervoor te zorgen dat je accu in optimale conditie blijft. Zorg er daarom ook voor dat jij je fiets regelmatig gebruikt, waardoor je accu met enige regelmaat moet worden opgeladen. Door dit te doen, kun je jaren plezier hebben van je accu en dus elektrische fiets. Daarnaast is het ook zaak dat jij je accu niet blootstelt aan lage temperaturen. Heb jij je fiets buiten staan, zorg er dan voor dat je je accu in ieder geval bewaart op kamertemperatuur. Je zult merken dat wanneer je dit doet, je een stuk langer plezier hebt van je fiets.