Stuff

Thuis turnen? Met deze handige tools kan het

Sporten wordt steeds laagdrempeliger. Je kunt bijna geen sport meer bedenken of het is wel thuis uit te oefenen. En met de technische snufjes van tegenwoordig is het niet alleen mogelijk om een bepaalde sport thuis te doen, maar ook om de exacte omstandigheden na te bootsen die er in de normale situatie ook zouden zijn. Hierbij moet je denken aan weerstand door wind of een bepaalde temperatuur tijdens het fietsen. Ook wanneer je gaat hardlopen op een loopband, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde helling. Kortom, je kunt alle kanten op!

Ook op het gebied van turnen gaan de innovaties hard. Waar je vroeger echt naar een turnzaal moest om te trainen, zijn er nu steeds meer handige apparaten waarmee je thuis kunt oefenen. In dit artikel nemen we je mee in die innovaties.

Verschillende soorten apparaten
Wanneer je thuis wilt turnen, dan heb je hiervoor natuurlijk wel wat materiaal nodig. Het belangrijkste voor het thuis turnen zijn zogenaamde ‘air producten’. Het grote voordeel van deze producten is dat je ze door het toevoegen van extra lucht volledig naar eigen wens kunt instellen. Om je een idee te geven welke mogelijkheden er allemaal zijn, hebben we er een aantal voor je uitgelicht.

Airtrack
De airtrack is misschien wel de meest populaire en daarmee ook tevens het meeste gebruikte air product om mee te kunnen turnen. Niet alleen voor thuis turnen is de airtrack ideaal, maar ook ter vervanging van de vloer in bijvoorbeeld een zaal. Je kunt je voorstellen dat wanneer je gaat turnen in een normale gymzaal, de harde ondergrond niet geschikt is voor het doen van allerlei verschillende oefeningen. Met de airtrack kan dit dus wel! Het is natuurlijk een stuk prettiger om te landen op een met lucht gevuld kussen, dan dat je je moet laten vallen op een centimeters dikke mat. Het is dus niet alleen een stuk prettiger trainen, maar vermindert ook nog een de kans op blessures.

Airrol
De tweede variant die ontzettend populair is, is de zogeheten airrol. Deze is te gebruiken voor allerlei verschillende oefeningen, maar vooral voor het uitvoeren van een flikflak of overslag. Het grote voordeel van deze airrol is dat je door de ronde vorm vanzelf in de juiste houding terecht komt. Wanneer je dit dus vaak genoeg doet, zal je lichaam hier vanzelf gewend aan raken, waardoor je het straks in ‘echt’ ook op de juiste manier doet.

Balance board
Wil jij thuis aan je gezondheid werken? Dan is het balanceboard een van de meest efficiënte manieren om dit te doen. Het is namelijk een klein object, waardoor je het zo goed als overal kunt doen. Je zult merken dat wanneer je dit frequent doet, het een enorm positieve uitwerking heeft op je gehele lichaam. Om je een idee te geven waarom het gebruik van zo’n balanceboard zo handig is, hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

Het geeft je energie
Eén van de voornaamste redenen waarom het goed is om dagelijks gebruik te maken van een balance board, is omdat het extra energie geeft. Doordat de bloedcirculatie wordt verbeterd, zal het bloed vele malen beter door je aderen kunnen stromen, waardoor je lichaam periodiek kan worden voorzien van nieuwe energie. Het is dus verstandig om jezelf aan te wennen om iedere ochtend even op een balance board te gaan staan. Je zult namelijk merken dat dit direct een positieve invloed heeft op je hele systeem.

Je verbrandt meer calorieën
Het grote voordeel van het staan op een balance board, is dat je simpelweg een stuk meer calorieën verbrandt dan dat je normaliter doet wanneer je staat. Dat komt omdat je natuurlijk je lichaam moet stabiliseren, wat extra kracht kost, dus zorgt voor een hogere verbranding. Niet voor niets wordt het daarom aangeraden dat wanneer je veel zit, minimaal één keer per uur even een paar minuten op een balance board gaat staan.

Hoe werkt het?
In principe werkt een balance board ontzettend gemakkelijk. Het is een bord, waarop je kan staan. Omdat de onderkant niet vlak is, zal jij jezelf moeten corrigeren om recht te blijven staan. Dit zorgt ervoor dat je zonder dat je het doorhebt ontzettend veel spieren gebruikt om dit te kunnen doen. Dat zorgt er dan weer voor dat je door het aanspannen van je spieren een stuk meer calorieën gaat verbruiken. Kortom, het is de perfecte manier om snel en eenvoudig iets te kunnen doen aan je gezondheid.