Lists

5 innovaties waar je de komende jaren niet omheen kunt

De wereld is de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd op het gebied van technologie. Iedereen herkent ongetwijfeld nog wel het interview met een man wie ze vroegen of hij een mobiele telefoon had. Dat vond deze beste man maar onzin, want waarom zouden mensen hem onderweg bellen? Inmiddels is het 2022 en is een mobiele telefoon niet meer weg te denken.

De mobiele telefoon is slechts een van de vele innovaties die de afgelopen jaren z’n intrede heeft gedaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer we enkele jaren vooruit kijken de innovaties zich in een rap tempo zullen opvolgen. Om je een idee te geven wat ons allemaal nog te wachten staat, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Drones
Waar drones tot enkele jaren geleden voor veel mensen een hobby waren, zien we dat ze steeds vaker professioneel worden ingezet. Tegenwoordig worden er zelfs levens gered met drones, bijvoorbeeld wanneer er een orgaan moet worden getransporteerd. Met drones gaat dit vele malen sneller dan per ambulance. Daarnaast kunnen drones ook worden gebruik voor tal van andere zaken, zoals het opsporen van extreme warmtebronnen. Ook moet je niet raar opkijken als bezorgdiensten over een paar jaar met drones gaan werken.

Cryptocurrencies
Dat de huidige manier waarop we met geld omgaan achterhaald is, dat is voor de early adopter van cryptocurrency natuurlijk al tijden bekend. Of crypto ook daadwerkelijk het nieuwe geld gaat worden, dat valt nog maar te bezien. Toch is het zeker niet ondenkbaar dat de techniek die hiervoor wordt gebruikt, de blockchain technologie, in de toekomst de basis zal vormen voor een volledig nieuw systeem. Je doet er dus goed aan om je alvast te verdiepen in deze nieuwe manier van geld door het volgen van bijvoorbeeld een crypto cursus. In een crypto cursus leer je namelijk alles over cryptocurrency en de werking ervan. Dit kan je op lange termijn alleen maar voordelen opleveren.

AI (kunstmatige intelligentie)
AI, ook wel artificial intelligence genoemd, is een kunstmatige vorm van intelligentie waarmee gebruik wordt gemaakt van allerlei verschillende bronnen van informatie. Waar voorheen alles werd voorgeprogrammeerd, is AI juist geschikt om zelf een antwoord te formuleren. Door alle informatie die gaandeweg wordt verzameld, kunnen de ‘bots’ zichzelf dusdanig verder ontwikkelen dat ze stukje bij beetje slimmer worden en je uiteindelijk kunnen voorzien van het perfecte antwoord. AI zal de komende jaren in elke sector een belangrijke rol gaan spelen.

Elektrisch rijden
Elektrische auto’s zijn natuurlijk al niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Dit beeld zal in de komende jaren alleen nog maar groter worden. Logisch, wat de brandstofauto zal in z’n volledigheid uit het straatbeeld verdwijnen. Dit zal niet van vandaag op morgen zijn, maar binnen een tijdsbestek van zo’n 25 jaar is het niet ondenkbaar dat het aantal brandstofauto’s praktisch nul is. Daarnaast zal ook het automatisch rijden steeds verder worden uitgerold, waardoor de kans vrij aannemelijk is dat we over enkele jaren volledig automatisch kunnen rijden.

Zelfrijdend vervoer
Waar we vandaag de dag nog steeds in de trein, bus of metro worden vervoerd door een chauffeur die het voertuig bestuurd, gaat dit in de toekomst gegarandeerd veranderen. Vooral wanneer er steeds dezelfde route wordt gereden is het natuurlijk lekker makkelijk dat dit volledig wordt geautomatiseerd. Al kunnen wij ons voorstellen dat je soms gewoon zelf die vrijheid wil hebben om je route te bepalen, bijvoorbeeld op je elektrische step met zadel.

Wat zal de toekomst ons brengen?
Hoe graag we het ook willen weten, niemand kan ons vertellen wat de toekomst ons te bieden heeft. Dat de ontwikkelingen zich elkaar in een razend tempo opvolgen, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe de wereld er over vijf jaar uitziet, dat zullen we toch echt met elkaar op ons af moeten laten komen.