Stuff

Google brengt zijn Pixel-smartphones eindelijk naar Nederland

Liefhebbers hebben er een tijdje op moeten wachten, maar de Pixel-smartphones van Google zijn eindelijk officieel verkrijgbaar in Nederland. De Google Pixel 7 en 7 Pro, die anderhalve week geleden werden gelanceerd, zijn de eerste smartphones van de techgigant die je hier kunt aanschaffen. Maar moet je zo’n Google-telefoon ook in huis halen of kun je toch beter voor een ander merk gaan? Wij zetten de voor- en nadelen van de Pixel voor je op een rijtje.

Design
De Google Pixel ziet er prima uit. Het zijn qua design misschien niet de meest spannende toestellen op de markt, maar lelijk zijn ze ook zeker niet. De manier waarop de camera op de achterkant in een balk is verwerkt, zorgt er bovendien voor dat het design herkenbaar is en onderscheidend van andere merken. Qua kleuren kun je kiezen uit zwart, grijs, wit en geel.

Inhoud
De Pixel 7 en Pixel 7 Pro draaien op de tweede generatie Tensor-chip van Google. Die is energiezuiniger en helpt bij het maken van mooiere foto’s. Maar daar komen we straks uitgebreid op terug.

De Pixel 7 heeft een relatief compact 6,3 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 2400 bij 1080 pixels en 90Hz-ververssnelheid. Bij de Pixel 7 Pro is het scherm een stuk groter met 6,7 inch. Ook heeft het een hogere resolutie van 3120 bij 1440 pixels. Beelden worden bovendien 120 keer per seconde ververst.

Camera
Beide Pixels hebben een 50 megapixel-hoofdcamera en 12 megapixel-groothoeklens. Bij de Pixel 7 Pro zit er zelfs nog een extra zoomcamera (48 megapixel) achterop. Daarmee kun je inzoomen zonder kwaliteit te verliezen.

De camera’s in de Pixel-toestellen behoren tot de beste ter wereld, door een perfecte samenwerking tussen hard- en software. Google gebruikt speciale kunstmatige intelligentie om foto’s zo mooi mogelijk te maken. En dat lukt in vrijwel alle omstandigheden. Dankzij handige schuifjes kun je bovendien al tijdens het fotograferen instellingen wijzigen. Zo pas je de kleurwarmte en de belichting meteen aan. Ben je dus op zoek naar een smartphone met de beste camera? Dan kun je zeker een Google Pixel kopen.

Besturingssysteem
De Google Pixel 7 draait op Android 13, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, maar dan zoals Google het voor ogen heeft. Er zijn geen overbodige apps en functies, maar alleen de bekende tools van Google die je (waarschijnlijk) veel gebruikt. Ook zijn de telefoons geschikt voor de drie aankomende Android-updates: 14, 15 en 16. Je kunt dus wel een tijdje vooruit met de toestellen.

Google belooft vijf jaar lang beveiligingsupdates uit te brengen. Elke maand komt er een nieuwe beschikbaar. Het gaat om updates die pas veel later bij andere merken verschijnen. Vind jij het dus belangrijk dat je smartphone altijd goed is beveiligd? Dan is de Pixel zeker het overwegen waard.

Wel of niet kopen?
De Google Pixel 7 en 7 Pro zijn degelijke telefoons. Ze beschikken niet over de meest indrukwekkende specs, maar scoren op een paar punten zeer goed. De Pixel heeft een groot, helder scherm dat voor vloeiende beelden zorgt. De accu houdt het lang vol. En de camera is zeer indrukwekkend, of misschien zelfs de beste die er momenteel op de markt is. En dat terwijl de Pixels ook nog erg betaalbaar zijn (een adviesprijs van respectievelijk 649 en 899 euro) vergeleken met concurrerende telefoons.