Food

Wijnkenner worden? Probeer iedere maand wijn uit een andere streek

Haal jij uit gewoonte vaak dezelfde wijn in huis? En dat terwijl je eigenlijk best benieuwd bent of er geen andere zijn die je minstens zo goed smaken? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen als je je kennis over wijn uit wilt breiden, of als je gewoon wat meer variatie in de wijn die je koopt aan wilt brengen? Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen. Een leuk idee is bijvoorbeeld om iedere maand een wijn uit een andere streek te proberen.

Reis de hele wereld over
Het leuke aan wijn is dat het over vrijwel heel de wereld wordt gemaakt. En al is de basis waarop dat gebeurt overal gelijk, er zijn onderling toch wel verschillen die je terug kan vinden in de smaak. Zeker wanneer je de manieren van produceren, die vaak streekgebonden zijn, combineert met de verschillen in grondsoort en klimaat zul je merken dat elke wijnstreek een unieke smaak heeft.

Door iedere maand wijn te kopen uit een bepaalde streek, zul je die verschillen steeds meer op gaan merken en herkennen. Je hoeft niet meteen een wijnkenner te worden, blijf het vooral gewoon drinken omdat je het lekker vindt, maar leuk kan het wel zijn om deze verschillen en overeenkomsten te vinden.

Bovendien smaakt iedere wijn een beetje naar de streek waar hij vandaan komt. In een wijn uit het zuiden van Spanje zul je de zon een beetje proeven, doordat deze al snel zwoeler is dan bijvoorbeeld een exemplaar uit Frankrijk. Zeker wanneer je op verschillende vakantiebestemmingen ook graag een lokale wijn drinkt, is het leuk om tijdens je ‘wereldreis’ door wijnstreken steeds weer iets bekends te proeven.

Je zal steeds meer smaken gaan herkennen
Hoe je je wijnreis vanuit huis aanpakt, dat is aan jou. Je kan een maand lang een bepaalde wijn uit een bepaalde streek drinken, maar er ook juist voor kiezen om uit één streek meerdere wijnen te proberen. De ene Bourgogne wijn is natuurlijk de andere niet, dus extra leuk om ook deze wijnen met elkaar te vergelijken en de smaak van de streek zo nóg beter te leren kennen.

Wil je bijvoorbeeld Spaanse wijn kopen, dan kun je ook kiezen voor een bepaalde regio en daar verschillende wijnen uit proberen. Je kunt in plaats van een regio echter ook voor een heel land gaan, en juist wijnen uit heel Spanje proberen en met elkaar vergelijken. Grote kans dat je de verschillen in klimaat terug gaat proeven! Ga je op deze manier steeds een ander land of een andere regio af, dan weet je in ieder geval zeker dat je vele maanden steeds weer nieuwe smaken gaat ontdekken. Gegarandeerd dat je zo nieuwe favoriete wijnen krijgt!