Culture

Steeds meer discussie over de vreselijke piep in je oren: tinnitus

Een flinke piep in je oor na een optreden of een avondje in de discotheek, ook jij hebt het vast weleens meegemaakt. Deze piep in je oren is voor veel mensen tijdelijk, maar het gebeurt helaas ook vaak genoeg dat de piep permanent blijft. Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, komt steeds vaker voor. Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt daar verandering in.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen houdt zich inmiddels druk bezig met het onderwerp. Het gaat Van Ooijen en de raad met name om het geluidsniveau dat nu volgens hen te hard staat. Zo is op een gemiddelde stapavond of concertbezoek het geluidsniveau rond de 103dB (A) – lees decibel. Volgens de Gezondheidsraad moet dit niveau flink naar beneden.

De muziekwereld reageert niet enthousiast op het voorstel. Zo doet Koninklijke Horeca Nederland (HKN) niet mee aan het convent van Van Ooijen, waar hij in overleg wil gaan met verschillende sectoren. Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals liet weten het niet eens te zijn met de adviezen van de Gezondheidsraad.