Lists

8 albums uit 2022 waar je niet omheen kunt

Terwijl de eerste sneeuwvlokken voorzichtig beginnen te vallen en bij velen de piek alweer op de kerstboom te vinden is, komt het muzikale jaar ten einde. Tijd om terug te blikken op 2022. In dit artikel kun je een overzicht vinden van acht albums die allemaal op hun eigen manier indruk hebben gemaakt.

Steve Lacy – Gemini Rights
Bam, in één klap werd Steve Lacy door zijn album Gemini Rights een van de grootste binnen zijn genre. Het succes is deels te danken aan de virale TikToks die gemaakt zijn onder zijn liedjes Bad Habit en Static, maar laten we het daar maar even niet over hebben. Op Gemini Rights sleurt Lacy je 35 minuten lang mee in een achtbaanritje vol pop, r&b en soul. Lacy gaf midden december nog een concert in de Melkweg, waarvoor meer dan zevenduizend mensen via Ticketmaster nog een kaartje probeerde te vinden om de ster aan het werk te zien gaan.

The Weeknd – Dawn FM
Er stond The Weeknd een lastige taak voor de boeg: zijn vorige album After Hours was een ongekend succes met hit na hit. Probeer dat maar eens te overtreffen. Of het hem gelukt is? Dat mag je zelf bepalen, maar Dawn FM schittert als een dure auto op een snelweg. Bij elk nummer wil je het volume harder zetten en het gas nog wat dieper indrukken. Het is een fantastisch project van een van de grootste popiconen van ons tijdperk.

Harry Styles – Harry’s House
En als we het dan toch over popiconen hebben, kan deze man natuurlijk niet ontbreken. Na drie jaar radiostilte kwam er weer een nieuwe single van het voormalig One Direction-lid. En wat voor een; As It Was werd binnen no-time een klassieker. Tienermeisjes waren in tranen, radio-dj’s konden hun geluk niet op en ook de neutrale muziekliefhebber kon er niet omheen. Op Harry’s House laat Styles zien dat hij ten alle tijde in staat is de hele popwereld op z’n kop te zetten. Aankomende zomer komt Styles naar Nederland toe om twee concerten in de ArenA te geven, waar ongetwijfeld een hoop nummers van deze te gekke plaat voorbijkomen.

Fred Again.. – Actual Life 3 (January 1 – September 2022)
Misschien wel dé producer van het moment. Toen op 29 juli Fred’s Boiler Room online kwam te staan, kon niemand meer om hem heen. Fred Gibson, alias Fred Again.., bracht in oktober 2022 de derde editie van zijn Actual Life-albums uit. En wat voor een. De plaat zit vol met zowel energieke dansplaten als persoonlijke emo-house. Een heerlijke plaat vol samples waar je je vingers bij aflikt.

Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers
Heel de hiphopwereld staat altijd even stil wanneer Kendrick Lamar aankondigt een nieuw project uit te brengen. Zal hij weer leveren? Ja, natuurlijk zal hij leveren. We hebben het hier over misschien wel de grootste rapper van onze generatie. Op Mr. Morale & The Big Steppers laat Kendrick als vanouds zien wie de beste rijmschema’s, flows en teksten heeft. Hoe vaker je naar het album luistert, hoe beter je de teksten begrijpt en realiseert dat dit niet alleen een album is, maar ook een ware bloemlezing vol rauwe gedichten.

Stromae – Multitude
Fans van Stromae waren in zak en as toen de muzikant aankondigde voorlopig geen muziek meer te maken. Hij zou zich focussen op zijn andere creatieve uiting, namelijk mode. Maar toen kwamen daar in 2022 eindelijk weer nieuwe nummers. Hij legde de stoffen draad neer, pakte de muzikale draad weer op en bracht in maart zijn nieuwste album uit. Het is een swingende plaat vol met emoties in die o zo prachtige Franse taal. Afgelopen festivalseizoen was hij als headliner bij Lowlands te zien, volgend jaar zien we hem terug in Nederland bij Down The Rabbit Hole.

S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt
Het gaat goed met S10. Door haar deelname aan het Songfestival wist de zangeres zichzelf goed op de kaart te zetten en was het tijd voor een nieuw album. Dat album kwam er en is zeker niet de minste. Los van haar Songfestival-hit De Diepte staan op de plaat stuk voor stuk prachtige nummers, inclusief goede features. Zo is op De Ergste Dag rapper Mula B te vinden en op Nooit Meer Spijt Froukje. Met dat nummer wisten de meiden de 3voor12 Song Van Het Jaar te strikken en lieten ze zien dat zij de toekomst van de Nederlandstalige pop zijn.

Taylor Swift – Midnights
Het is bij Taylor Swift altijd raden wat je te wachten staat. Wat voor stijl zal het worden? Geen idee. Of het goed zal zijn? Ongetwijfeld. Op Midnights bevestigt Swift maar weer eens dat ze een van de grootste namen in de huidige muziekindustrie is. Elk nummer heeft inmiddels meer dan honderd miljoen streams op Spotify en dat met maar één feature. Op het nummer Snow On The Beach horen we namelijk naast Swift ook de prachtige stem van Lana Del Rey, maar op haar album moeten we helaas nog even wachten.