Audio

Véras brengt hyperpersoonlijk album ‘Het Niets’ uit

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of de nieuwe muziek stroomt alweer binnen. Zo heeft multitalent Véras Fawaz vandaag zijn tweede album Het Niets uitgebracht. En dat is een hele persoonlijke plaat geworden.

Ondanks dat de naam Véras Fawaz bij velen misschien niet een belletje doet rinkelen, heb je zijn werk sowieso wel een keer voorbij zien komen. Zo werd hij bekend met het YouTube-kanaal Fijne Vrienden en heeft hij daarna van alles gedaan. Fawaz is presentator, regisseur, schrijver en dus ook nog eens artiest.

Ali
In 2018 bracht Véras zijn debuutplaat Ali uit. Op de plaat liet hij flitsen zien van tedere Nederlandstalige indie. Het project bestond uit maar liefst elf nummers, maar duurde nog geen twintig minuten.

Het Niets
Na een pitstop met zijn EP Destructie is daar dan nu het tweede album: Het Niets. Op deze plaat zoekt Fawaz de verbinding tussen muziek en poëzie nog meer op. De tekst wordt door Fawaz klein gebracht en is ongelooflijk persoonlijk. Hierdoor word je haast gedwongen het stilletjes, met oordopjes in en een kaarsje aan op te zetten.

Het Niets is een cocktail van verschillende genres door elkaar heen en zit bomvol verrassingen. Zo komen in het nummer Alleen In Bed gastoptredens van de rappers Gotu Jim en Ray Fuego voorbij. Opvallend is dat je geen hiphop-beat hoort, maar die van een stamperig house hitje.

Ook verrast Fawaz door een nummer te maken met Jeanne Rouwendaal, de front-zangeres van de band Wies. In duetvorm zingen de twee de eerste regels van het liedje voorzichtig in, vlak voordat de instrumenten openklappen en het refrein begint.

De enige kanttekening van het album is met vlagen de incompleetheid. Soms klinkt het alsof de nummers wat aan elkaar geknutseld zijn en hierdoor niet helemaal als ‘af’ voelen. Je zou Fawaz hier anderzijds voor kunnen prijzen, aangezien dit veel weg heeft van een van de grootmeesters in de Nederlandse pop, namelijk Spinvis.

Al met al is Het Niets een uniek album, waar Fawaz laat zien dat hij een eigen stijl heeft – met hier en daar een parodie op Spinvis.