Stuff

BMW presenteert een auto die van kleur kan veranderen

BMW heeft in Las Vegas de BMW i Vision Dee gepresenteerd. De nieuwste conceptauto van het Duitse merk toont de visie van de BMW Group op de toekomstige digitale ervaring, zowel binnen als buiten de auto. Bijzonder is vooral de E-Ink-technologie, waarmee de carrosserie van de auto van kleur kan veranderen.

32 verschillende kleuren
De i Vision Dee heeft 240 individuele vlakken die in 32 verschillende kleuren kunnen veranderen. Van de grille tot de wieldoppen: elk vlak kan los worden aangestuurd.

De technologie achter de kameleonachtige eigenschappen is gemaakt door het bedrijf E Ink, dat e-paper schermen maakt. De panelen op de i Vision Dee zijn vanzelfsprekend net weer wat geavanceerder en maken gebruik van de nieuwste kleurenversie van e-paper, namelijk Prism 3. Het doel is om uiteindelijk een spray te ontwikkelen waarmee ook reguliere autopanelen behandeld kunnen worden.

Dee
De conceptauto wordt bediend via de digitale assistent Dee. De van kleur veranderende grille vorm het gezicht van Dee. Hierdoor kan de auto emoties tonen. Handig bijvoorbeeld als je een andere weggebruiker wil bedanken.

Augmented reality
En er is meer. Op de ramen van de auto kan augmented reality worden geprojecteerd, waardoor je de omgeving kunt veranderen in een virtuele wereld. Dit zou een zelfrijdende auto boeiender maken voor zowel de passagiers als omstanders. Want jawel, ook de buitenkant van de ramen dienen als schermen. Hier wordt bijvoorbeeld een avatar op getoond. Er is zelfs een gepersonaliseerd welkomstscenario dat grafische elementen en licht- en geluidseffecten combineert om de eigenaar welkom te heten.

Hardware en software smelten samen
“Met de BMW i Vision Dee laten we zien wat er mogelijk is wanneer hardware en software samensmelten. Op deze manier kunnen we het volledige potentieel van digitalisering benutten om van de auto een intelligente metgezel te maken. Dat is de toekomst voor autofabrikanten — en ook voor BMW: de fusie van virtuele ervaring met echt rijplezier”, aldus Oliver Zipse van BMW.