Culture

Er komt mogelijk een einde aan het toplessverbod op Instagram en Facebook

Het verbieden van foto’s met vrouwentepels op Instagram en Facebook is binnenkort waarschijnlijk verleden tijd. De raad van toezicht van Meta, het moederbedrijf van de twee sociale netwerken, heeft onderzoek gedaan en is tot de conclusie gekomen dat het niet meer van deze tijd is om vrouwentepels te weren.

De uitspraak van de raad van toezicht volgt op een klacht van een Amerikaans koppel, van wie een transgender is en de ander non-binair. Zij plaatsten foto’s online waarop ze beiden topless waren, maar waar hun tepels wel waren verborgen. In het bijschrift vroegen ze aandacht voor de gezondheidszorg voor trans personen. Nadat de foto’s door gebruikers als ongepast werden gemarkeerd, haalde Meta de kiekjes offline.

De raad oordeelde dat het beleid van Meta onderscheid maakt tussen mannelijke en vrouwelijke lichamen, waardoor de regels onduidelijk zijn voor bijvoorbeeld transgenders. Meta zal nu de regels opnieuw gaan definiëren “zodat iedereen wordt behandeld op een manier die in overeenstemming is met de internationale mensenrechtennormen”.