Culture

Steeds meer nachtclubs weigeren 18-jarigen: ‘Ze zijn brutaal en kunnen niet tegen drank’

Veel nachtclubs hanteren sinds de coronacrisis een minimumleeftijd van 21 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool. Vooral in Amsterdam is deze trend te zien. Er zijn nog maar een paar clubs waar je als 18-jarige binnenkomt. Op het Rembrandtplein, een van de populairste uitgaansgebieden van onze hoofdstad, is zelfs helemaal geen plek meer voor mensen onder de 21.

Het Parool sprak Chicago Social Club-eigenaar Pieter de Kroon. Volgens hem weten 18-plussers door de coronaperiode niet hoe ze zich moeten gedragen tijdens het stappen. “Ze zijn heel brutaal tegen beveiligers en personeel. Bovendien kunnen ze niet goed met drank omgaan.”

Ook Bitterzoet verhoogde onlangs de leeftijd naar 21-plus. Eigenaar Bas Louwers vertelt dat veel 18-jarigen naar Bitterzoet kwamen omdat andere clubs de leeftijdsgrens omhoog gooide. “Maar ze zijn niet opgeleid in uitgaan. En ze weten niet hoe ze zich moeten gedragen tegenover vrouwen. Soms vallen ze in slaap of moeten ze kotsen. Zulke acties hielden onze vaste bezoekers weg.” En daarom zijn 18-jarigen nu ook bij Bitterzoet niet meer welkom.