News

Muzieklegende Tina Turner op 83-jarige leeftijd overleden

Tina Turner is vandaag overleden na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht in Zwitserland. Dat heeft haar management bekendgemaakt. Ze is 83 jaar oud geworden.

Ike & Tina Turner
Anna Mae Bullock, zoals de Amerikaanse zangeres eigenlijk heet, zong op jonge leeftijd in kerkkoren en werkte als katoenplukster. In de jaren 60 werd ze bekend als de vrouwelijke helft van het duo Ike & Tina Turner, waarbij Ike haar echtgenoot was. Ze waren samen actief van 1960 tot 1976 en behaalden succes met het nummer River Deep – Mountain High.

Helaas was het een ongelukkig huwelijk en werd Tina herhaaldelijk het slachtoffer van mishandeling door Ike. Uiteindelijk werd in 1978 de scheiding uitgesproken. Hoewel Ike alle bezittingen mocht houden, slaagde Tina erin om haar artiestennaam te behouden als onderdeel van een overeenkomst.

Solocarrière
Solo veroverde Tina de harten van miljoenen mensen wereldwijd. Met hits als What’s Love Got To Do With It en The Best groeide ze uit tot een pionier voor vrouwen in de muziekindustrie.

Haar autobiografie I, Tina en de film What’s Love Got To Do With It belichtten haar persoonlijke worstelingen en haar triomfen als artiest. Turner ontving meerdere Grammy Awards en andere onderscheidingen tijdens haar carrière. Ze heeft zo’n 200 miljoen albums verkocht.

Gezondheidsproblemen
Tien jaar geleden kreeg Tina flinke gezondheidsproblemen. De problemen begonnen in 2013 met een beroerte, waarna ze opnieuw moest leren lopen. Daarna kreeg ze ook nog eens kanker. En door problemen met haar bloeddruk ging haar nierfunctie achteruit. Ze was klaar om te sterven, maar kreeg een nieuwe kans doordat haar huidige man een van zijn nieren aan haar afstond.

In 2018 volgde opnieuw een tegenslag toen haar zoon zelfmoord pleegde. Toch bleef Tina altijd positief. In een van haar laatste interviews gaf ze aan heel gelukkig te zijn. Ook voegde ze eraan toe dat ze van plan was de 90 te halen.