Events

6ix9ine’s controversiële show op Freshtival is een kleurrijke explosie van energie

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: 6ix9ine gaf een optreden in Nederland. Freshtival, dat elk jaar plaatsvindt in Enschede, durfde het aan om de controversiële Amerikaanse rapper te boeken. En dat leverde bij de aankondiging best wat verbaasde reacties op. Freshtival is namelijk van oorsprong een dancefestival. De laatste jaren zoekt de organisatie het echter wat breder op en zie je ook steeds meer andere genres in de line-up.

Controversieel
6ix9ine beleefde de afgelopen jaren een hectische tijd. Hij scoorde wereldhits, werd ontvoerd, beroofd en belandde zelfs in de gevangenis. Een maand geleden was de rapper nog in het nieuws toen hij in een sportschool door een groep mannen in elkaar werd geslagen. De beelden, waarop hij bebloed probeert te vluchten, gingen al snel viral.

Inmiddels is Daniel Hernandez, zoals de regenboograpper eigenlijk heet, weer volledig hersteld. Afgelopen weekend vloog hij dan ook van Miami naar Amsterdam om vervolgens met zijn aanhang naar het oosten van ons land af te reizen. Bezoekers van Freshtival konden zaterdag genieten van onder meer Fedde Le Grand, Kris Kross Amsterdam, La Fuente en Oposition. Toch je hoorde je steeds dezelfde naam als je mensen vroeg waar ze het meest nieuwsgierig naar waren: 6ix9ine. En dan niet per se omdat iedereen er zo’n grote fan van is, maar vooral om de controverse rondom hem. Andere mensen waren dan weer wat minder enthousiast over zijn komst en lieten stellig weten tijdens zijn show de mainstage te vermijden.

Fluitconcert
Vlak voordat het optreden begon zag je dan ook veel beweging rondom de mainstage. Hiphopliefhebbers wurmden zich door de mensenmassa heen om zo dicht mogelijk bij het podium te staan. En die liefhebbers moesten wel eventjes wachten. Want, zoals dat wel vaker is met rappers, liet ook 6ix9ine even op zich wachten. Dit terwijl hij in zijn stories trots liet weten twee uur te vroeg op het terrein te zijn. Aan zijn dj de taak om een half uur lang in zijn eentje het publiek te vermaken. Nadat de dj voor de zoveelste keer vroeg of Amsterdam (?) klaar was voor 6ix9ine volgde er een fluitconcert.

Dat fluitconcert was van korte duur, want een paar seconden later werd de intro ingestart en betrad 6ix9ine het podium, gevolgd door confetti en rook in alle kleuren van de regenboog. Helemaal in zijn stijl dus. Alle ontevredenheid van het wachten vervaagde direct en de menigte ging los. De rapper liet hit na hit horen en er waren meerdere moshpits te zien.

Moshpits, stagedives en bloedneuzen
In al zijn enthousiasme sprong 6ix9ine ook nog even het publiek in voor een uitbundige stagedive. Dit gebeurde wel ietwat onverwacht, waardoor niet iedereen voorbereid was om de rapper op te vangen. Het resultaat: een paar fans met een bloedneus. Dit hield hun echter niet tegen om direct bij het volgende nummer weer helemaal los te gaan.

Iets verder tijdens het optreden probeerde een gedeelte van het publiek nog een reactie uit te lokken van 6ix9ine met het scanderen van de naam ‘Rarri’. Hernandez werkte in 2018 samen met Rarri op de track Bozoo. Rarri, ook wel bekend als Armoo, gaf onlangs in een interview toe dat hij 6ix9ine wist te strikken voor de samenwerking door een hoog bedrag te betalen. Tijdens zijn optreden ging 6ix9ine hier echter niet op in. Sterker nog: hij leek de naam ‘Rarri’ compleet te zijn vergeten.

Kleur
Bezoekers van Freshtival zullen zijn show in ieder geval niet snel vergeten. Zo verbaasd als veel mensen waren bij de aankondiging van de artiest, zo positief werd hij uiteindelijk ontvangen. Ja, het gedrag van de rapper buiten het podium valt niet altijd goed te praten. Zijn verleden en de controverses die hem omringen zullen altijd onderdeel blijven van zijn imago. Maar met zijn explosie van energie weet hij wel hoe je mensen vermaakt.

Ook voor Freshtival is het een geslaagd experiment. Het is verfrissend om tussen alle dj’s door ook wat andere genres te zien. Dat geeft net weer wat extra kleur aan het grootste festival van Twente. Wij zijn nu al nieuwsgierig naar de line-up van volgend jaar.