Culture

HBO-serie ‘The Idol’ met Lily-Rose Depp en The Weeknd is enorm controversieel

Bij de première op het filmfestival in Cannes kreeg The Idol een minutenlange staande ovatie, maar Amerikaanse recensenten zijn iets minder te spreken over de nieuwe HBO-serie. Het project van Sam Levinson (Euphoria) met Lily-Rose Depp en Abel Tesfaye (The Weeknd) in de hoofdrol zou vooral een perverse fantasie van de makers zijn.

In The Idol zien we Lily-Rose Depp als zangeres Jocelyn de duistere kanten van de entertainmentindustrie leren kennen als ze valt voor clubeigenaar en cultleider Tedros (The Weeknd).

Het maken van de serie zorgde voor de nodige tumult. In eerste instantie werd regisseur Amy Seimetz aangenomen om de opnames te leiden. Als 80% gefilmd is, wordt ze ontslagen. Abel Tesfaye zou niet tevreden zijn. Hij vindt dat de serie te veel wordt verteld vanuit het vrouwelijke perspectief. Sam Levinson, die al als schrijver bij het project betrokken is, neemt de regie over. Zo’n beetje alles wat tot dan toe is opgenomen verdwijnt in de prullenbak.

Levinson past het verhaal aan en kiest voor een duister en vernederend liefdesverhaal. Dit terwijl veel crewmembers op een satirische serie hadden gerekend. Hun onvrede laten ze blijken in interviews. “Ik tekende voor een satirische serie over roem in de 21e eeuw, maar de show werd precies datgene wat het moest bespotten”, vertelt een medewerker aan Rolling Stone.
Wie Euphoria heeft gezien, weet dat Levinson seksscènes niet uit de weg gaat. Ook aan The Idol wil hij veel naakt toevoegen. Zo komt hij op het idee om Tedros het personage Jocelyn te laten misbruiken en mishandelen. Crewleden schrikken hiervan en spreken van martelporno. Een van de door Levinson bedachte scènes wordt uiteindelijk dan ook niet opgenomen.

Het is duidelijk dat er binnen de crew twee compleet andere visies zijn. Sam Levinson, Lily-Rose Depp en Abel Tesfaye willen een zo duister mogelijke serie. Dit terwijl andere medewerkers luchtige satire hadden verwacht. Het constant herschrijven en opnieuw opnemen van scènes veroorzaakt dan ook de nodige discussies. Opnames lopen maanden uit en medewerkers maken lange draaidagen. Het is voor hun compleet onduidelijk hoe Levinson het uiteindelijke verhaal voor zich ziet. Volgens recensenten is dit terug te zien in de serie. Het verhaal gaat alle kanten op. “Alsof de makers niet goed weten wat ze wilden”, aldus het AD.

Sinds afgelopen weekend is de eerste aflevering van The Idol op HBO te streamen en kunnen we met eigen ogen gaan oordelen wie er nou gelijk heeft. Want ook de eerste reacties online wisselen enorm. Sommige mensen vinden de serie walgelijk, maar er zijn er ook genoeg die het nieuwe project van Levinson wel kunnen waarderen. Eén ding is in ieder geval zeker: The Idol is er niet eentje voor de tere zieltjes onder ons. Maar hey, wat verwacht je dan ook als viespeukjes Sam Levinson en Abel Tesfaye gaan samenwerken?