Events

Awakenings Summer Festival presenteert een prikkelarme ruimte

In Nederland leven 2 miljoen mensen met een beperking. Een groot deel hiervan zijn jongeren die zich eenzaam voelen en nooit naar een festival gaan. Het is voor deze groep niet vanzelfsprekend dat zij deel kunnen nemen aan het ‘normale’ leven. Een festival kan bijvoorbeeld enorm intens zijn. Muziek, lampen, vuurwerk en mensenmassa’s kunnen ervoor zorgen dat iemand compleet overprikkeld raakt. Awakenings Summer Festival speelt hier nu op in en komt met een prikkelarme ruimte. Het festival hoopt zo nog beter toegankelijk te zijn, zodat het voor iedereen mogelijk is om van een feestje te genieten.

“Er zijn mensen die graag naar een festival zouden willen komen, maar niet urenlang aan een stuk door onder mensen kunnen zijn en daardoor maar helemaal niet gaan. Dat vinden wij zonde. Daarom proberen we met dit soort toevoegingen aan ons festival een oplossing te bieden”, aldus Nikki Schuurs van Awakenings.

De prikkelarme ruimte is ontwikkeld in samenwerking met HandicapNL en Philips TV & Sound. Het wordt een plek waar bezoekers zich terug kunnen trekken in een fijne serene plek, onder andere met behulp van noise-cancelling headphones en rustgevende geluiden en beelden. Specialisten zijn aanwezig om advies te geven en eventuele hulp te bieden. Een gekwalificeerde host bij de deur ziet erop toe dat alleen bezoekers die de ruimte echt nodig hebben worden toegelaten. Overige bezoekers worden doorverwezen naar de diverse chill out area’s op het festivalterrein.

“We deden altijd al meerdere dingen om bezoekers met een beperking te faciliteren, zoals het aanbieden van een gratis ticket voor begeleiders, het faciliteren van rolstoeltoegankelijke parking, -toiletten, rijplaten en ramps. Door gesprekken met de doelgroep beseften we ons dat we zo veel meer kunnen, en moeten, doen. De prikkelarme ruimte is hierin de eerste stap.”

De ruimte op Awakenings Summer Festival is onderdeel van een pilot. Het doel is dat het vanaf volgend jaar een vast element wordt op de festivals van Awakenings. “Wij zullen onze kennis en ervaringen delen. We hopen hiermee andere organisatoren te inspireren en zo de industrie toegankelijker te maken.”