News

Maleisië legt festival stil nadat bandleden van The 1975 elkaar kussen

The 1975 is afgelopen weekend van het podium gehaald op het Good Vibes-festival in Maleisië. De zanger van de Britse band hield een preek tegen de anti-lhbti-wetgeving van het land. Uit protest zoende hij daarna de bassist. Dat kon de organisatie niet waarderen. Het optreden werd direct beëindigd. Niet veel later werd zelfs het hele festival stopgezet.

Islam
De Maleisische minister van Communicatie noemt het optreden ‘respectloos’. “We willen niet werken met partijen die de Maleisische wetten aanvechten, bekritiseren of geweld aandoen.”

Homoseksualiteit is in Maleisië, waar 60% van de inwoners moslim is, strafbaar. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal twintig jaar. Premier Anwar heeft de afgelopen weken meerdere keren gezegd dat hij zal opkomen voor de waarden van de islam. In die context noemde hij onder meer het niet erkennen van lhbti-rechten.

Tour geannuleerd
The 1975 mag in Maleisië niet meer optreden, maar dat vinden de mannen niet erg. “Het was een vergissing om in Maleisië te spelen. Ik zie de bedoeling niet om The 1975 uit te nodigen in een land en ons dan vertellen met wie we seks mogen hebben”, aldus zanger Matty Healy.

De band heeft de rest van de tour in Azië geannuleerd. Twee concerten in Indonesië en Taiwan zijn gecanceld.