Culture

Draag je dit horloge van Swatch in Maleisië? Dan ga je drie jaar de bak in

Swatch heeft onlangs regenboogkleurige horloges uitgebracht. Het Zwitserse merk wil er eenheid en diversiteit mee vieren. Een mooie boodschap, zou je denken. In Maleisië hebben ze hier echter een andere mening over. Het land ziet de horloges als ‘een gevaar voor Maleisische normen en belangen’. Inwoners die zo’n horloge dragen riskeren een celstraf van drie jaar.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verbiedt alle lhbtiq+-verwijzingen op horloges, dozen, wikkels, accessoires en andere items van Swatch. “Omdat ze schadelijk zijn of kunnen zijn voor de goede zeden”, verklaart het ministerie. Onlangs namen Maleisische ambtenaren al Swatch-horloges in beslag omdat de letters ‘LGBTQ’ erop stonden. Swatch spande een rechtszaak aan. Het merk eist een schadevergoeding én teruggave van de horloges.

Homoseksualiteit is in Maleisië, waar 60% van de inwoners moslim is, strafbaar. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal twintig jaar. Mensenrechtenorganisaties zien dat de conservatieve islam in het land steeds meer macht naar zich toe trekt. Zowel de oppositie als de regering heeft het op de groep gemunt.

Dat ze in Maleisië nogal achterlopen was onlangs ook te merken tijdens een optreden van The 1975. De Britse band werd van het podium gehaald op het Good Vibes-festival in Maleisië omdat twee bandleden elkaar een kus gaven.