Culture

Pakket terugsturen? Dit is de schaduwzijde van jouw retour

Bestel voor 23:00 uur en je hebt het vaak de volgende dag al in huis. Online shoppen was nog nooit zo makkelijk. En ben je toch niet tevreden met je aankoop? Dan kun je hem gewoon (gratis) weer retourneren. Maar weet je eigenlijk wel wat er precies gebeurt met al die teruggestuurde pakketten? En wat kost dat eigenlijk allemaal?

Steeds vaker ruilen we de fysieke winkels in voor online shops. Alleen al in Nederland zijn er vorig jaar 258 miljoen online aankopen gedaan. Maar we zijn ook steeds handiger geworden in het retourneren van die spullen. Na even passen, wikken en wegen sturen we onze afgedankte producten in grote getalen weer gratis terug. Om te kunnen concurreren hebben webwinkels het retourproces zo eenvoudig en goedkoop mogelijk gemaakt. De klant is niet langer koning, maar een keizer geworden.

Heb jij je ooit afgevraagd wat er precies met je retourpakket gebeurt nadat je het hebt teruggestuurd? En realiseer je je wel dat door ons retourgedrag veel producten worden vernietigd? VPRO Tegenlicht deed onderzoek naar de retourindustrie en ontdekte de schaduwkanten van online winkelen. Bekijk de beelden hieronder.